Motivare. Dan Diaconescu avea un telefon special pentru şantaj şi mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Diaconescu avea un telefon special pentru discuţiile în care şantaja diverse persoane şi le cerea mită, folosind un limbaj codificat, precum „plasme„. Asta arată magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei prin care l-au condamnat pe afacerist la cinci ani şi şase luni de închisoare.

Conform declaraţiilor unuia dintre inculpaţii din dosar, Dan Diaconescu avea „şi un alt număr de telefon decât cel aşa-zis public” - „telefonul de speriat” -, pe care îl cunoşteau doar „iniţiaţii”, respectiv „cei aflaţi în camarila personală a „domnului preşedinte”, informează Mediafax.

„Câtă vreme la «telefonul public», domnul preşedinte nu prea răspunde, la cel «de speriat», în schimb, răspunde întotdeauna”, menţiona unul dintre inculpaţi în declaraţiile date în faţa anchetatorilor.

În motivarea deciziei de condamnare a lui Dan Diaconescu, magistraţii notează că era folosit un limbaj codificat pentru mita cerută primarului din Zărand.

Astfel, în discuţiile telefonice dintre inculpaţi era folosit termenul „televizoare”, reprezentând terenurile agricole ale lui Moţ, pe care acesta era dispus să le cedeze în contul banilor ceruţi, dar pentru care Dan Diaconescu „manifesta cel mai redus interes”, „fiind evident că ar prefera soluţia bănească”.

Magistraţii notează „interesul deosebit” al lui Dan Diaconescu pentru „plasme”, aşa cum era numită mita în bani, şi mai ales pentru ”plasmele Panasonic” - suma de bani totală care trebuia dată de către fostul primar.

Dan Diaconescu, condamnat pentru şantaj de presă

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Mihai Ghezea au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pe 21 octombrie 2010, pentru şantajarea lui Ion Moţ, atunci primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-a ameninţat în mod repetat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzată de postul de televiziune OTV, cât şi indirect, prin intermediul lui Doru Pârv, pe primarul din Zărand, pentru a-l determina să le dea suma de 200.000 de euro.

Un şantaj similiar a fost exercitat şi asupra omului de afaceri Paul Petru Ţârdea, pentru a-l determina să le dea lui Diaconescu şi Ghezea 100.000 de euro.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite