Misiunea română în Kosovo a fost suplimentată cu 130 de militari

0
Publicat:

Armata României a finalizat suplimentarea contingentului participant la operația NATO KFOR din Kosovo cu compania din rezerva strategică la dispoziția SACEUR, cu un efectiv de aproximativ 130 de militari.

Tensiunile între sârbi și albanezi au crescut în Kosovo. FOTO Shutterstock/Mircea Moira
Tensiunile între sârbi și albanezi au crescut în Kosovo. FOTO Shutterstock/Mircea Moira

„Dislocarea companiei s-a făcut în condițiile prevederilor Legii nr.121 din 2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în conformitate cu Hotărârea CSAT nr. 225/2022 privind aprobarea Planului de întrebuințare a forţelor Armatei României care se trimit la misiuni şi operații în afara teritoriului statului român, în anul 2023”, se arată într-un comunicat al MApN.

 Angajamentul asumat de România

Măsura a fost luată ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord-Atlantic a suplimentării forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest, iar subunitatea românească, de nivel companie, face parte din rezerva strategică la dispoziția SACEUR în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo, potrivit Ministerului. 

„România și-a asumat, ca aliat al NATO și stat membru al Uniunii Europene, angajamentul de a contribui, cu forțe și mijloace militare, la efortul de menținere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest”, potrivit MApN.

România are dislocați, în acest moment, în teatrele de operații din Balcanii de Vest peste 480 de militari, dintre care aproximativ 270 în Bosnia și Herțegovina (țara noastră fiind unul dintre cei mai importanți contributori cu trupe la operația UE EUFOR ALTHEA din această țară, la care asigură funcția de șef de stat major, de nivel general de brigadă).

„Prin suplimentare finalizată astăzi, în  Kosovo, în operația NATO – KFOR, execută misiuni aproximativ 210 de militari români” se mai arată în comunicat.

Structurile militare ale Ministerului Apărării Naționale participante la misiuni și operații în afara teritoriului național se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite