Mircea Geoană: La NATO, privim regiunile Mării Negre şi Balcanilor ca zone de relevanţă strategică

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord vede regiunile Mării Negre şi Balcanilor ca fiind de "relevanţă strategică".

Geoană susține că a venit vremea ca regiunea noastră să își joace „adevăratul rol” FOTO Arhivă
Geoană susține că a venit vremea ca regiunea noastră să își joace „adevăratul rol” FOTO Arhivă

El a transmis un mesaj video la Ceremonia de deschidere a Congresului Internaţional BSUN-BUA - "Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi a Balcanilor".

„Suntem într-un moment de reflecţie în istorie - războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Implicaţiile acestui război asupra sistemelor de ordine europene şi internaţionale încă nu au fost complet evaluate. Dar, în Europa, lucrurile nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii. De aceea aici, la NATO, privim regiunile Mării Negre şi Balcanilor ca zone de relevanţă strategică, de securitate şi pentru viitoarea arhitectură europeană", a arătat Mircea Geoană, potrivit Agerpres

El a spus că participanţii la congres sunt "elita intelectuală a unor regiuni care, de multe ori, au fost pedepsite de geografie şi care multe ori au fost victime ale istoriei".

„Acum poate că a venit vremea ca regiunea noastră să îşi joace adevăratul rol, de co-contributor şi de co-autor unui nou sistem european şi internaţional care este în construcţie", a arătat secretarul general adjunct al NATO.

El a subliniat că în acest demers este nevoie şi de consens politic şi a apreciat că "aceasta este o oportunitate care nu trebuie ratată".

Vorbind despre războiul din Ucraina, Mircea Geoană a spus că "Ucraina luptă în mod curajos şi pentru noi".

Context: 

După declanșarea războiului purtat de Rusia în regiunea Ucrainei, Summitul NATO xde la Madrid a adus adoptarea mai multor decizii importante privind noua strategie a NATO. 

Una dintre decizii a fost menționarea pentru prima dată a Mării Negre într-un Concept Strategic al Alianței. „Am reuşit să avem o reconfirmare puternică a importanţei Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. Pentru prima dată Marea Neagră este menţionată într-un concept strategic al NATO, asigurând o vizibiliate fără precedent Mării Negre şi întregii zone în care ne află, ce reflectă fără echivpoc unde se află în prezent NATO”, a explicat şeful statului după Summitul Nato de la Madrid. 

De asemenea, președintele anunța atunci și consolidarea pe termen lung a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite