Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, întrevedere cu ambasadorul SUA, Hans Klemm: „Susţin necondiţionat lupta împotriva corupţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
klemm birchall

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm. Oficialul român Birchall a reafirmat angajamentul Guvernului României referitor la îmbunătăţirea continuă a activităţii în domeniul justiţiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, în cadrul întrevederii dintre Birchall şi Klemm, a fost subliniată importanţa cooperării cu SUA, ca principal partener strategic al României şi în baza relaţiei puternice şi stabile de prietenie dintre cele două state, reiterând poziţia României ca aliat ferm al Statelor Unite ale Americii, cu un accent deosebit pe componenta de apărare şi dimensiunea de securitate, inclusiv în ce priveşte colaborarea în domeniul securităţii cibernetice.

Totodată, cei doi oficiali au evidenţiat nevoia de a aprofunda dimensiunea economică a parteneriatului strategic.

Birchall: Justiţia se face în sala de judecată

În ce priveşte domeniul justiţiei, Birchall „a reafirmat angajamentul Guvernului României referitor la îmbunătăţirea continuă a activităţii în domeniul justiţiei. Oficialul român a transmis că Guvernul susţine necondiţionat lupta împotriva corupţiei şi eforturile de consolidare a statului de drept, reiterând în acelaşi context importanţa respectării drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului”.

„Suntem ferm şi pe deplin angajaţi în direcţia continuării eforturilor de consolidare a justiţiei din România, inclusiv în ce priveşte legislaţia în domeniu, precum şi în privinţa continuării şi întăririi luptei anti-corupţie, a luptei împotriva crimei organizate, a traficului de persoane şi a activităţilor teroriste. În acelaşi timp, nu trebuie să pierdem din vedere că justiţia se face în sala de judecată, exclusiv în baza probelor aflate la dosar. Este esenţial să oferim instituţiilor responsabile mijloacele şi resursele necesare pentru a-şi face datoria, un aspect important în acest sens fiind demersurile de recuperare a prejudiciilor. Doresc, în egală măsură, să subliniez importanţa asigurării unui echilibru între eficienţa actului de justiţie şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului”, a declarat Ana Birchall.

În contextul discuţiilor privind priorităţile actualului guvern cu privire domeniul justiţiei, ministrul interimar, Ana Birchall, a evidenţiat imperativul asigurării securităţii infrastructurii necesare desfăşurării în bune condiţii a actului de justiţie.

„Obiectivul nostru este de a ieşi din MCV”

De asemenea, în contextul discuţiilor referitoare la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), ministrul interimar al Justiţiei a subliniat că: „Obiectivul nostru este de a ieşi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare în cel mai scurt timp posibil, ca o confirmare a eforturilor depuse cu succes de către România în ce priveşte reformele din justiţie, precum şi ţinând cont de faptul că ţara noastră a îndeplinit majoritatea angajamentelor prevăzute în cadrul acestui mecanism”.

Potrivit comunicatului, la întrevedere au fost evocate recentele discuţii purtate în Grupul de lucru privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, unde poziţia României a fost ca toate recomandările Comisiei Europene să fie formulate într-un limbaj clar, lipsit de echivoc, în baza unui calendar concret, transparent de îndeplinire a obiectivelor asumate. În context, oficialul român a arătat că Mecanismul nu trebuie să devină un instrument politic care să afecteze interesele ţării noastre, un exemplu relevant în acest sens fiind dosarul de aderare a României la spaţiul Schengen.

„Totodată, Ana Birchall a reliefat nivelul excelent al cooperării cu Statele Unite în domeniul justiţiei, afirmând angajamentul României de a dezvolta cooperarea în acest domeniu conform coordonatelor actuale, atât la nivel general, cât şi în ce priveşte continuarea discuţiilor la nivel tehnic atât la Bucureşti, cât şi la Washington, inclusiv pe problematici sectoriale din domeniul justiţiei”,  arată Ministerul Justiţiei.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite