Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţie a procurorului general, Tiberiu Niţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de Procuror General a lui Tiberiu Niţu, care şi-a anunţat aseară demisia, anunţă un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.  Niţu şi-a dat demisia, marţi, după ce numele lui a apărut în scandalul privind coloanele oficiale. Concret, acesta ar fi beneficiat ilegal de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Tiberiu Niţu (44 de ani). Niţu a fost numit şef al Parchetului General pe 16 mai 2013 pentru un mandat de trei ani.

Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general, preia interimatul Parchetului General după demisia lui Nitu.

Numele lui Niţu apare în dosarul în care este implicat Gabriel Oprea

Săptămâna trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, suspectat de abuz în serviciu, pentru că ar fi cerut ilegal să fie însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat, de asemenea ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.

Niţu ar fi beneficiat de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015.

Ieri când şi-a anunţat demisia, Tiberiu Niţu a menţionat că nu a cerut coloană oficială şi nici nu a beneficiat „de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege”.

„Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei”, spune Niţu.

Magistratul a explicat că măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt „proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”.

  

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat că gestul lui Tiberiu Niţu este „un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public”.

Ea a menţionat că va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei de procuror general al României.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite