Jurnaliștii români, respinși de Gerhard Karner: Am fost tratați ca cetățeni de mâna a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliștii români care au acoperit Consiliul JAI au arătat modul în care au fost respinși de ministrul austriac de interne, relatând pe rețelele de socializare că au fost blocați de gărzile de corp în timp ce Karner dădea declarații presei austriece. 

Gerard Karner a refuzat să răspundă întrebărilor presei din România FOTO Profimedia
Gerard Karner a refuzat să răspundă întrebărilor presei din România FOTO Profimedia

Cam așa sunt tratați jurnaliștii români de către austrieci: ministrul austriac de interne Karner face declarații presei austriece, noi românii suntem ținuți la distanță de gărzile de corp. Pleacă grăbit uitându-se urât la noi, care întrebam dacă se simte bine cu decizia luată. O persoană lipsită de eleganță”, a scris pe Facebook un jurnalist român care a surprins evenimentele de la Consiliul European. 

Karner respinge jurnaliștii români în timpul declarațiilor de presă FOTO Facebook
Karner respinge jurnaliștii români în timpul declarațiilor de presă FOTO Facebook

Jurnalistul român a relatat pe Facebook că ministrul austriac de interne a refuzat să vorbeascpă cu presa din românia după votul dat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI. „A preferat să își pună bodyguarzii pe noi în loc sa ne răspundă la întrebările legitime. Tratați ca cetățeni de mână a doua... ce ar mai fi de spus”, a scris corespondentul român pe Facebook. 

Jurnalistul care a relatat situația desfășurată la Consiliul European a postat și un videoclip filmat de un coleg de breaslă, care arată cum jurnaliștii sunt reținut pentru a nu se putea apropria de șeful diplomației austriece pentru a pune întrebări. 

În imaginile postate se poate observa cum presa română încearcă de la distanță să prindă un sunet în timp ce Gerard Karner face declarații de presă pe holul unde liderii politici europeni sunt așteptați de reprezentanții media pentru a a relata evenimentele din ședințele structurilor Consiliului European. 

Momentul a fost descris și de alți jurnaliști. Un alt corespondent a publicat mai multe imagini notând: „Ceva mai umilitor n-am trăit demult, ca jurnalist. Și asta au simțit și ceilalti colegi”. 

Jurnalista a explicat că reprezentantul Olandei a dat explicații presei române privind votul din Consiliul JAI. 

Corespondentul a arătat că același lucru s-a întâmplat și înainte de votul din Consiliul JAI. 

„Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, pur și simplu a trecut pe lângă noi, jurnaliștii români care ne aflam la Consiliu UE. A refuzat să răspundă oricărei întrebari”, a relatat reprezentantul media.

În urma apariției imginilor în spațiul Public, CNA a transmis o scrisoare publică în care și-a exprimat dezaprobarea față de felul în care jurnaliștii români au fost tratați de ministerul austriac de Interne.

Aderarea României la Schengen, bloocată de Austria 

Joi, 8 decembrie, Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim pentru primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei. Singura care a fost primită în spațiul de liberă circulație european a fost Croația. 

Olandezii au subliniat însă în minută că susțin țara noastră, dar votul a fost unul comun, dosarele celor două state fiind legate. Prin urmare, sprijinul Olandei poate fi reprezentat în votul din JAI prin decuplarea de Bulgaria, un demers care a fost atins doar tangențial de politicienii români, rămânân însă neclar deocamdată când ar putea fi reluată discuția pe tema Schengen, la nivel de Consiliu Justiție și Afaceri Interne.

Deși liderii politici români din Parlamentul European discută în prezent despre posibilitatea reluării subiectului aderării României la Schengen în Consiliul European, surse din Legislativul european au explicat însă pentru „Adevărul”, înainte de votul din Consiliul JAI, că unul dintre cele mai sumbre scenarii este preconizat chiar de existența votului negativ, fiind nevoie ulterior de reluarea procedurii de la zero, care ar putea dura 2-3 ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite