Judecătorii au motivat condamnarea lui Cioacă la 22 de ani de închisoare. Familia Elodiei Ghinescu a atacat cu recurs decizia instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cioaca a fost condamnat la 22 de închisoare cu executare FOTO Adevărul
Cristian Cioaca a fost condamnat la 22 de închisoare cu executare FOTO Adevărul

Judecătorii Tribunalului Argeş au dat publicităţii motivarea deciziei de condamnare la 22 de ani de închisoare cu executare a poliţistului Cristian Cioancă pentru uciderea soţiei sale. Instanţa a subliniat că inculpatul a avut o atitudine nesinceră, negând săvârşirea celor două infracţiuni. Asta deşi a picat testul cu poligraful, pe care a refuzat să îl repete.

UPDATE Avocata familiei Ghinescu a atacat cu recurs decizia judecătorilor de a-l condamna pe Cristian Cioacă la 22 de ani de închisoare cu executare. Familia Elodiei Ghinescu consideră că pedeapsa pe care a primit-o acesta este prea blândă. Primul termen în recursul formulat la Curtea de Apel Piteşti a fost fixat pe 3 octombrie 2012. 

„Luni voi depune o cerere pentru a fixa un nou termen mai rapid. Nu vreau să dau ocazia avocatului apărării să invoce ca motiv de eliberare a clientului său termenul prea îndepărtat al recursului, mai ales că sunt convinsă acum că nu au niciun fel de probă în apărarea inculpatului. Au avut timp suficient la dispoziţie – 6 ani, să-i construiască o apărare. Dacă nu s-a întâmplat până acum, înseamnă că nu au niciun fel de probă”, a explicat Crina Radu, într-o intervenţie la postul de televiziune RTV.

Mai mult, avocatul susţine că luni mama Elodiei Ghinescu va începe demersurile pentru a primi custodia băieţelului Elodiei, care este acum în grija surorii lui Cristian Cioacă. „După cum bine ştiţi, prin decizia judecătorilor, Cioacă şi-a pierdut drepturile părinteşti asupra copilului, iar familia Elodiei îşi doreşte să obţină custodia micuţului”, a explicat Crina Radu.

De asemenea, familia Elodiei a sesizat autorităţile pentru protecţia copilului în cazul băieţelului, considerând că acesta este folosit pentru a manipula opinia publică. „Toate acele întâmplări, cu bileţelul pe care l-a trimis copilul avocatei. Familia victimei consideră că micuţul este abuzat emoţional”, a mai spus avocatul.  

Cristian Cioacă, vinovat de omor calificat şi profanare de morminte

Judecătorii au hotărât că Cristian Cioacă se face vinovat de omor calificat şi profanare de morminte. În motivarea deciziei, aceştia redau filmul oribilei crime. În noapte dintre 29 şi 30 august, spun judecătorii, Cioacă a ajuns în apartamentul în care locuia împreună cu Elodia, iar cei doi s-au certat. 

Conflictul însă a degenerat şi Cioacă a ajuns să o lovească pe Elodia în mod repetat, astfel că, potrivit martorilor care au auzit o bufnitură puternică, aceasta a căzut în spaţiul dintre pat şi peretele comun cu baia. Aşa a murit Elodia Ghinescu, au concluzionat judecătorii, iar ultimele sale ţipete au fost auzite şi de băiatul celor doi soţi, care se afla în apartament.

Cristian Cioacă a tranşat cadavrul în cada din baie

După ce a constatat moarte soţiei, Cristian Cioacă a transportat cadavrul în cada băii principale, unde a început tranşarea acestuia pentru a fi mai uşor de ascuns. S-a folosit de perdeaua de la duş pentru a împacheta cadavrul, „cu scopul de a împiedica eventualele scurgei de sânge” şi de o geantă de voiaj cumpărată de Elodia în Dubai pentru a transporta rămăşiţele. „A transportat fragmentele de cadabru în portbagajul autoturismului, iar ulterior a ascuns cadavrul victimei într-un loc necunoscut”, spun judecătorii.

Din apartamentul au dispărut mai multe obiecte – dintre care un cuţit cu lungimea de 25 – 30 de cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş, care nu au mai fost găsite, notează instanţa.

Dimineaţa, în jurul orei 08.30, Cioacă a sunat-o pe bona copilului cerându-i acesteia să pregăteasca bagajul băiatului pentru că vrea să îi ducă la bunici în Piteşti. Bona a explicat însă că întotdeauna o astfel de vizită era anunţată din vreme, iar copilul mergea întotdeauna însoţit de mama sa, Elodia.

După ce şi-a dus copilul la bunici, Cioacă a ascuns urmele

În următoarele zile, spun judecătorii, inculpatul a adunat în saci din polietelină toate obiectele vizibil sau potenţial vizibil purtătoare de urme de sânge, produs cu ocazia agresiunii, a depesării şi transportării cadavrului în vedere ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov. Acestea au fost găsite de autorităţi în luna octombrie 2007.

Mai mult, după ce a scăpat de obiectele incriminatoare, Cioacă a acoperit zona peretului unde rămăseseră încă urme de sânge cu un strat suplimentar de glet şi vopsea lavabilă şi a pus o nouă perdea de duş în locul celei în care împachetase cadavrul. În plus, poliţistul a chemat un lăcătuş care să schimbe yalele.

În tot acest timp, Cristian Cioacă a spus mai multor prieteni despre vacanţa din Dubai în care Elodia a mers cu un alt bărbat, găsind dovezile incriminatoare ale acestei relaţii pe calculatorul familiei. „A invitat martora M.M. – D. să se deplaseze împreună cu soţul său în apartamentul inculpatului şi victimei, pentru a vedea corespondenţa amoroasă a victimei. Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nevaforabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de domiciliu şi deturnarea atenţiei de la varianta uciderii acesteia de către propriul soţ”, susţin judecătorii.

A aşteptat şase zile să anunţe dispariţiei Elodiei

Cristian Cioacă a anunţat oficial dispariţia soţiei sale şase zile mai târziu, pe 5 septembrie 2007. Instanţa a subliniat fapul că Cioacă nu şi-a recunoscut faptele, ba mai mult „a avut o atitudine nesinceră, negând săvârşirea celor două infracţiuni”.

„Atitudinea nesinceră a acestuia rezultă inclusiv din proba administrată la urmărirea penală cu testul poligraf, din refuzul inculpatului de a efectua o nouă testare de acest fel şi din comunicarea telefonică făcută martorei M.C., când inculpatul i-a spus acesteia că la cercetarea la faţa locului s-au găsit urme de sânge în locuinţă şi urmează să se găsească astfel de urme şi în autoturism. Din actele şi lucrările dosarului, rezultă astfel vinovăţia inculpatului în ce priveşte săvârşirea celor două infracţiuni ”, arată judecătorii.

În continuarea motivării, judecătorii spun că decesul Elodiei Ghinescu este dovedit prin activităţile de căutare în cadrul procedurii de dispariţie: aceasta nu a luat legătura cu părinţii ei şi nici nu s-a mai interesat de copil – cei doi fiind foarte apropiaţi. De asemenea, Elodia nu a mai accesat niciunul dintre conturile bancare pe care le avea.

Elodia Ghinescu a fost omorât, nu s-a sinucis şi nu a murit din cauze medicale, susţin judecătorii

Judecătorii exclud însă din start ipoteza ca victima să fi murit din cauze medicale sau ca urmare a unei sinucideri. Mai mult, potrivit unor martori, Cristian Cioacă obişnuia să o agreseze constant pe Elodia, iar aceasta luase deja decizia de a divorţa de el.â

Judecătorul care l-a condamnat pe Cristian Cioacă a precizat, în motivarea deciziei, că „faptele săvârşite de inculpat prezintă un grad de pericol social ridicat, iar urmările produse sunt foarte grave, constând în suprimarea vieţii, dezmembrarea şi ascunderea cadavrului”.

Cioacă trebuie să plătească sute de mii de euro despăgubiri

Cristian Cioacă a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pe 2 iulie, însă decizia nu este încă definitivă. Pe lângă anii de detenţie, acesta trebuie să plătească 250.000 de euro despăgubiri morale: 100.000 de euro mamei Elodiei, 50.000 de euro fratelui acesteia şi alţi 100.000 de euro despăgubiri pentru fiul său. Acestora li se adaugă o pensie lunară de 880 de lei. Totodată, Cioacă va trebui să plătească 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat, dintre care 125.000 de lei reprezintă cheltuieli judiciare la urmărirea penală.

Judecătorii au respins definitiv cererea de eliberare a lui Cristian Cioacă. Acesta va rămâne în arest până la finalizarea procesului

Curtea de Apel Piteşti a respins cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulată de fostul poliţist Cristian Cioacă, acesta fiind condamnat la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, iar decizia este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite