Ionel Arsene cere judecătorilor italieni să nu-l extrădeze, invocând labilitatea psihică. Fostul şef de CJ a sesizat CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Arsene, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, care a plecat în Italia înainte de condamnarea la închisoare, cere instanţelor din Italia să nu-l predea României invocând labilitatea psihică, informează ministrul român al Justiţiei. Mai mult, fostul politician a sesizat CEDO, susţinând că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă.

Judecătorii italieni decid azi dacă suspendă extrădarea lui Ionel Arsene. Foto: Arhivă
Judecătorii italieni decid azi dacă suspendă extrădarea lui Ionel Arsene. Foto: Arhivă

"Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justitiei mi-a adus la cunoștință că avocații condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 și 4 din CEDO). Ministerul Justiției și ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanța italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidențiem condițiile la standardele europene din penitenciar.

În același timp, condamnatul fugar Ionel Arsene și echipa sa de avocați au formulat o cerere de suspendare a predării și dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică.

Instanța din Italia va decide, astăzi, și cu privire la această solicitare. Menționez că statul român continuă procedurile pentru predarea condamnatului fugar Ionel Arsene și pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanței din Italia", a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.

Recent, într-un articol în presa italiană, avocaţii fostului preşedinte de CJ atrăgeau atenţia asupra riscului de suicid în cazul lui Arsene.

La începutul lunii noiembrie, Curtea de Casaţie din Italia a decis, definitiv, predarea lui Ionel Arsene autorităţilor din România pentru executarea pedepsei de 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă. 

Arsene a fost condamnat în martie 2023, definitiv, însă acesta plecase din România. Ulterior, s-a predat în Italia, ţară aleasă de mai multe persoane cu probleme penale din România pentru regimul blând de executare a pedepsei. Autorităţile de acolo au acceptat, dupa mai bine de 8 luni cererea de extrădare. 

În primă instanţă, Arsene fusese condamnat la o pedeapsă de peste 8 ani de detenţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite