„Întoarcerea“ lui Dan Voiculescu în politică, imposibilă până-n 2022. Manevra, posibilă deocamdată printr-un paravan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu, la ieşirea din penitenciar, pe data de 18 iulie 2017 Imagine: Inquam Photos
Dan Voiculescu, la ieşirea din penitenciar, pe data de 18 iulie 2017 Imagine: Inquam Photos

Dan Voiculescu foloseşte un „paravan” pentru a conduce Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal (PPUSL) – în persoana avocatului Daniel Ionaşcu – deoarece decizia de condamnare din dosarul ICA nu îi permite să se implice personal în politică sau în afaceri până în vara anului 2022. Patronul Intact a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

O pedeapsă complementară celei de 10 ani de închisoare – din care Dan Voiculescu a ispăşit doar o treime – prevede că patronul Intact nu are voie să se implice în politică sau în afaceri pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei. 

Dan Voiculescu a ieşit pe poarta peniteciarului pe 18 iulie 2017, ceea ce înseamnă că interdicţia îi expiră abia în vara anului 2022. Patronul Intact a stat atât de puţin după gratii deoarece are peste 60 de ani, iar la Rahova a scris cărţi. 

„Condamnă pe inculpatul Voiculescu Dan la pedeapsa de 10 ani închisoare. În temeiul disp. art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) din Cp interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exerciţiul drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi director/împuternicit/asociat/administrator/beneficiar real al unor societăţi comerciale sau împuternicit al acestora,, in tara sau in străinătate pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Bucureşti din data de 8 august 2014.

Patronul Antenei 3 negociază cu mai mulţi parlamentari PSD trecerea la PPUSL, partidul pe care-l conduce din umbră şi în care i-a adunat pe Maria Grapini, Teodor Meleşcanu, Piedone şi Graţiela Gavrilescu.

Dan Voiculescu îl forţează pe Marcel Ciolacu să accepte o alianţă PSD-PPUSL pentru alegerile locale şi parlamentare, susţin surse politice pentru Adevărul. „Felix” oferă la schimb susţinerea posturilor TV pe care le patronează.

PPUSL, partidul-breloc al lui Voiculescu 

Dan Voiculescu trage sfori pentru a-şi transforma noul partid-breloc (PPUSL) în formaţiune politică parlamentară, exact după modelul Partidului Consevator (PC).

Timp de patru legislaturi (între 2000 şi 2012), Dan Voiculescu a propulsat PC în Legislativ, ba chiar în Guvern, deşi partidul său nu a participat niciodată singur la alegerile parlamentare: s-a lipit fie de PSD, fie de PNL, pe care apoi le-a trădat. 

Surse politice susţin pentru Adevărul că patronul trustului Intact - turnător la Securitate în comunism şi condamnat pentru corupţie în capitalism - a ofertat mai mulţi parlamentari PSD pentru a trece la Partidul Puterii Umaniste (social-liberal). 

Dan Voiculescu conduce PPUSL prin avocatul Daniel Ionaşcu, unul dintre oamenii săi de încredere, folosit ca paravan. 

„Voiculescu negociază extrem de dur. I-a chemat la sediul său pe unii senatori şi deputaţi PSD, mai ales pe cei din tabără anti-Ciolacu, care oricum nu mai prind loc eligibil la parlamentare, şi aproape că le-a ordonat să treacă la PPUSL. Dezbină şi pune presiune”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Drept la replică

PPUSL a trimis pe adresa redacţiei un drept la replică la prezentul articol. Publicăm textul integral, aşa cum a fost transmis:

„Consolidarea prezentei umanistilor in Parlament a inceput sa deranjeze!

Campanii media in spatele carora se ascund persoane fara curaj, lipsite de tarie politica, ataca actuala conducere a PPUSL in frunte cu subsemnatul.

In calitate de Presedinte executiv, precizez ca toti cei care s-au alaturat Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) au facut-o din proprie initiativa, regasindu-se in valorile pe care le promoveaza programul nostru politic si doctrina umanista.

In perioada urmatoare, vom continua sa ne intarim echipa pentru a ne putea promova, cu succes, solutiile economice si sociale pe care le sustinem.

In ceea ce priveste interpretarile tendentioase referitoare la liderii partidului, subliniez ca profesorul Dan Voiculescu este, inca din 1991, autorul doctrinei umaniste, insa conducerea PPUSL este asigurata, alaturi de mine, de personalitati precum eurodeputatul Maria Grapini, deputatul Gratiela Gravilescu, domnul Alfred Laurentiu Mihai, Liderul Forumului Umanist (fost senator), domnul Stere Farmache, Coordonator al Departamentelor Profesionale ale PPUSL (fost Presedinte al Bursei de Valori Bucuresti), domnul Liviu Neagu, Secretarul general al PPUSL, domnul Mihai Teodor, Secretarul general adjunct al PPUSL.

Daniel Ionascu“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite