ÎCCJ: Atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la divorţ nu trebuie condiţionată de existenţa unei acţiuni de partaj

0
Publicat:

Instanța supremă (ÎCCJ) a decis că atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei nu trebuie condiţionată de existenţa unei acţiuni de partaj.

Decizie a ÎCCJ privind atribuirea locuinței conjugale. Foto: Arhiva
Decizie a ÎCCJ privind atribuirea locuinței conjugale. Foto: Arhiva

"Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis că în interpretarea dispozițiilor art. 324 alin. (1) și (4) din Codul civil, sintagma „până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj” reprezintă momentul maxim până la care hotărârea prin care a fost admisă o cerere având ca obiect atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei îşi produce efectele juridice, fără ca admisibilitatea acțiunii să fie condiționată de existența pe rolul instanțelor judecătorești a unei cereri având ca obiect ieșirea din indiviziune asupra aceleiași locuințe", a transmis instanța supremă.

Decizia ICCJ este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Decizia a fost dispusă ca urmare a unei sesizări din noiembrie 2023 a Tribunalului Timiș, instanță care avea de soluţionat apelul într-un divorţ, iar în cadrul dezbaterilor în acest dosar a fost ridicată chestiunea de drept referitoare la atribuirea beneficiului locuinţei conjugale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite