Gordon i-a cerut lui Băsescu să aibă cu Ponta o colaborare pragmatică dacă revine la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philip H. Gordon
Philip H. Gordon

Asistentul lui Hillary Clinton, Philip Gordon, i-a solicitat, în cadrul vizitei efectuate în România, președintelui suspendat, Traian Băsescu, să încerce să colaboreze "în mod pragmatic" cu Guvernul, în cazul în care se întoarce la Cotroceni.

Departamentul de stat al SUA a publicat transcriptul discuţiei între Gordon şi câţiva jurnalişti români. Întrebat dacă a discutat cu Traian Băsescu cum va decurge relația acestuia cu rivalii săi politici, în cazul în care revine la Cotroceni, Philip Gordon a declarat că au fost abordate "mai multe scenarii, inclusiv cel al reîntoarcerii, în urma unei decizii a Curții Constituționale".

"I-am solicitat - așa cum am cerut tuturor - să respecte statul de drept și, în măsura posibilului, să colaboreze în mod pragmatic cu guvernul", a declarat Gordon.

"Nimeni nu se așteaptă ca acești rivali politici să fie cei mai buni prieteni, să formeze o coaliție și să coopereze fericiți împreună, dar așteptăm de la ei să colaboreze în cadrul structurilor constituționale și să lucreze împreună în interesul populației și al parteneriatului nostru", a mai precizat asistentul secretarului de stat, Hillary Clinton.

Philip Gordon a subliniat că există mai multe "proiecte comune" care nu ar trebui să fie subiectul partizanatului politic. "Vreau să cred că liderii din toate părțile spectrului (politic) doresc ca economia să se redreseze, doresc ca parteneriatul NATO și cel cu SUA și scutul antirachetă să meargă înainte, doresc să existe securitate energetică", a spus oficialul american, care le-a reamintit politicienilor români că și în SUA au existat cazuri de coabitare.

"Destul de des avem coabitare între liderii executivi și cei legislativi care nu sunt întodeauna cei mai buni prieteni, cu aceeași agendă, dar care colaborează în cadrul structurilor constituționale și asta l-am încurajat să facă (n.r. - pe Traian Băsescu), dacă va reveni ca președinte", a afirmat Philip Gordon.

Asistentul secretarului american de stat a efectuat o vizită la București, la 13 august, când s-a întâlnit cu președintele suspendat, Traian Băsescu, cu președintele interimar, Crin Antonescu, cu premierul Victor Ponta, dar și cu membri ai societății civile, aminteşte NewsIn.

Ideea unei coabitări între Guvernul Ponta și Traian Băsescu, în cazul în care revine la Cotroceni, este tot mai des evocată în ultimul timp. Premierul Victor Ponta a acordat două interviuri în presa străină, în care a menționat posibilitatea coabitării cu președintele suspendat. Într-un interviu pentru Handelsblatt, șeful Guvernului de la București afirmă că este pregătit să colaboreze cu președintele suspendat, dacă acesta revine la Cotroceni. "Voi accepta orice decizie" a Curții Constituționale, a declarat Ponta, adăugând că, după referendum, s-a ferit să lanseze atacuri împotriva lui Traian Băsescu.

Victor Ponta a precizat şi pentru "The Guardian" că, dacă CCR decide în favoarea președintelui suspendat, el este pregătit să încerce, încă o dată, o coabitare, dar asta depinde și de comportamentul lui Traian Băsescu.

Și președintele suspendat, Traian Băsescu, a subliniat că România are mecanismul coabitării, care trebuie folosit. "Statul român are mecanismul coabitării", a declarat Băsescu pentru "Vocea Rusiei".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite