Goana după economia de combustibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

63% din români iau în considerare consumul în momentul în care îţi achiziţionează o maşină, arată un studiu recent. Cu toate restricţiile determinate de creşterea preţului

63% din români iau în considerare consumul în momentul în care îţi achiziţionează o maşină, arată un studiu recent. Cu toate restricţiile determinate de creşterea preţului carburanţilor, apetitul automobilistic al românilor rămâne ridicat. Aflaţi care sunt cele mai economice maşini de pe piaţa autohtonă şi cum vă puneţi maşina "la regim".

Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de maşinile care consumă puţin

Benzina s-a scumpit. Motorina, şi mai şi. Ce rămâne de făcut pentru cei care vor să folosească o maşină fără să falimenteze bugetul familiei? Un automobil cât mai economic, care să consume cât mai puţin combustibil.

De la începutul anului, preţul barilului de petrol stabileşte noi şi noi niveluri-record, depăşind pragul de 135 de dolari, săptămâna trecută. Şi în România, preţul carburanţilor a crescut cu câţiva zeci de bani pe litru.

Cu toate aceste restricţii economice, apetitul automobilistic al românilor rămâne ridicat, 42% dintre aceştia declarând, într-un studiu publicat recent de GE Money, că nu-şi pot imagina viaţa fără maşină.

Sondajul, efectuat în România, Cehia, Germania, Polonia şi Ungaria, a arătat că peste jumătate din români intenţionează să achiziţioneze o maşină în următorii doi ani. Principalele criterii pe care românii le iau în considerare, în momentul în care îşi achiziţionează o maşină, sunt condiţiile tehnice (foarte importante, în proporţie de 78%), consumul de combustibil (63%), vechimea (57%), abia apoi preţul (52%) şi în final dotarea maşinii (48%).

Cea mai întâlnită sursă de finanţare pentru cumpărarea maşinii sunt propriile economii. Principala utilitate a acesteia este deplasarea la şi de la birou, iar pentru 29% din români maşina este parte din jobul lor.

Benzină sau diesel?

Dacă nu aveţi încă o maşină, dar intenţionaţi să cumpăraţi una, prima dilemă este alegerea motorizării: pe benzină sau pe motorină? Deşi motorul diesel consumă în general mai puţin, scumpirea motorinei, până la circa 4,5 lei pe litru - chiar 5 lei pe litru, conform previziunilor analiştilor economici - aproape că anulează avantajul dieselului, în reducerea cheltuielilor.

În plus, modelele disesel sunt mai scumpe comparativ cu variantele similare pe benzină, iar reviziile costă cu 30-40% mai mult. Autoturismele pe benzină sunt obligate să facă revizia tehnică după 15.000 de kilometri, iar cele diesel la 10.000, având în vedere şi faptul că în România condiţiile de exploatare (mai mult praf care înfundă filtrele şi calitatea adesea îndoielnică a carburantului) sunt mai dure decât cele din Occident.

În aceste condiţii, autoturismele cu motorizare diesel sunt recomandate celor care parcurg mai mult de 30.000-40.000 de kilometri pe an. Pentru şoferii de ocazie, dieselul, mai zgomotos şi puţin mai "leneş", dar cu o putere mai mare la turaţii joase, nu va reprezenta o economie, faţă de motorul pe benzină, care se uzează mai repede.

Din datele statistice ale Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) reiese că în primele două luni ale anului s-au vândut 19.352 de autoturisme echipate cu motor diesel (45,7%) şi 23.011 pe benzină (54,3%), iar în aceeaşi perioadă a anului trecut, ponderea vânzărilor la diesel era de 53%.

Din aceste date, se pare că "era de aur" a dieselului în România începe să apună, iar orientarea cumpărătorilor către motorizările pe benzină ar putea fi determinată de accentuarea diferenţei de preţ dintre cele două tipuri de carburant.

De aceea, am încercat să aflăm care sunt cele mai economice modele existente pe piaţa românească pentru drumurile de zi cu zi, dar şi pentru excursiile în weekend, la mare sau la munte. Am avut în vedere doar consumurile declarate de producători, obţinute în general în condiţii de testare optime. De aceea, cifrele oficiale pot fi diferite de cele înregistrate în condiţii reale, de trafic aglomerat, cu maşina plină sau cu aerul condiţionat pornit.

19.352 de autoturisme echipate cu motor diesel s-au vândut în primele luni ale anului

Mai puţin de doi litri şi jumătate d e benzină, de la Bucureşti la Iaşi

În Occident, cel mai des întâlnite maşini sunt cele din segmentul mini. Tendinţa este urmată şi de România, unde vânzările la Clasa A au crescut în ultimii ani. Maşinile mici au motoare mici care consumă puţin, iar consumul este al doilea cel mai important element în alegerea unui automobil de către români, după condiţiile tehnice. În plus, maşinile mici de oraş sunt mai ieftine decât cele mari, poluează mai puţin şi îşi găsesc mai uşor locuri de parcare.

Micuţele citadine

CITROEN C1. Unul dintre cele mai ieftine model mici ce se comercializează în România este mezinul familiei Citroen, C1, cu motor de 1 litru, care costă, cu echiparea X, 8.459 de euro. Micuţul C1 dezvoltă 68 de CP iar echiparea X include airbaguri frontale, ABS şi EBD. Deşi este un autoturism compact, cu o lungime de numai 3,4 metri, Citroen C1 poate primi cu uşurinţă patru persoane la bord.

Consumul - 5,5 urban, 4,1 extraurban, îl recomandă ca o excelentă maşină de oraş. Varianta diesel, cu motor de 1.4 SX, oferă, la 10.440 de euro, un consum de 5,3 în oraş şi 3,4 l/100 km în afară. Echiparea SX include şi servodirecţie, volan reglabil, geamuri electrice faţă şi închidere centralizată.

Peugeot 107. Următorul pe listă, zâmbăreţul Peugeot 107, consumă, în varianta pe benzină cu motor de un litru, 5,5 l/100 km în oraş şi 4,1 extraurban şi costă 8.545 de euro cu echiparea One, ce include ABS, EBD, CSC şi airbag frontal. 107 e creat special pentru traficul urban şi se strecoară cu eleganţă prin oraş (are doar 3,43 metri lungine), fiind uşor de manevrat.

Peugeot 107 cu motor pe motorină HDi de 1.4, disponibil doar în varianta de echipare Two, costă mai mult - 10.349 de euro -, dar consumul este redus la 5,3 l/100 km în oraş şi 3,4 în afară. 107 Two este echipat cu geamuri electrice faţă, închidere centralizată şi banchetă rabatabilă pe jumătate sau complet.

TOYOTA AYGO. Motorul mic pe benzină, de un litru, cu trei cilindri, al Toyotei Aygo dezvoltă 68 de cai-putere, are o acceleraţie bună şi e destul de silenţios, fiind şi foarte eficient din punctul de vedere al consumului: 5,5 l/100 km în oraş şi 4,1 în afară. Versiunea standard, care costă 8.938 de euro, este dotată cu sistem de navigare prin satelit, servodirecţie şi volan reglabil. Toate modelele Aygo au ABS, airbaguri şi EBD. Maşina a obţinut patru stele la testele Euro-NCAP pentru siguranţa pasagerilor adulţi. Designul caroseriei este inspirat din forma unui jet ski.

Creat pentru oraş, "baby" Toyota merge în afara oraşului cu mult mai mult entuziasm decât unii dintre rivalii săi urbani. În versiunea diesel 1.4, care costă 11.494 de euro, Aygo dezvoltă 54 CP şi consumă 5,3 litri de motorină la 100 de kilometri în mediul urban. În afara oraşului, consumul estimat de producători este de 3,4.

Cele trei modele prezentate mai sus, Citroen C1, Peugeot 107 şi Toyota Aygo, au motoare identice şi diferă numai în ceea ce priveşte caroseria, fiind fabricate toate la uzina Toyota Peugeot Citroen Automobile din Kolin, Cehia. Varianta a fost aleasă pentru scăderea costurilor de producţie.

Tot în clasa mini, dar ceva mai scumpe decât modelele anterioare, se luptă în consumuri reduse şi două maşini cu motorizare diesel: Fiat 500 şi Mini Cooper D.

FIAT 500. Micuţa italiancă cu trei uşi, lansată în primăvara aceasta şi în România, costă, în varianta cu motor 1.3 Multijet de 75 CP cu echipare Pop, 12.885 de euro. Mai scumpă decât suratele sale pe benzină, ea consumă însă 5,3 litri de motorină în oraş şi 3,6 în afară. În dotarea standard sunt incluse ABS+EBD, şapte airbaguri, aer condiţionat, radio CD şi MP3 şi închidere centralizată.

Fiat 500 a fost desemnat maşina anului 2008 în Europa, după ce a strâns 385 de puncte de la un juriu format din 58 de specialişti auto, din 22 de ţări. Strămoşul său, modelul Cinquecento, a fost vândut în aproape 3,7 milioane de unităţi între 1957 şi 1975. Peste jumătate de milion de maşini Cinquecento mai sunt încă în circulaţie în Europa.

Mini Cooper. De pe lista maşinuţelor de clasă A nu putea lipsi Mini Cooper. În variante diesel cu motor de 1,6 litri, ea are un consum-record de 4,7 litri la 100 de km în oraş şi 3,5 în extraurban. Deşi, în România, costă considerabil mai mult decât precedentele - 20.920 de euro TTI (toate taxele incluse) - Mini Cooper D are avantajul tradiţiei şi este un campion în categoria sa, cu 110 CP şi o viteză maximă de 195 km/h.

Istoria Mini Cooper a început în 1959, când designerul Sir Alec Issigonis a proiectat o maşină relativ ieftină, simplă şi agilă. În anii '60, Mini a devenit un accesoriu la modă, ce trebuia cumpărat cu orice preţ. Noul Mini produs de BMW, lansat în 2001, are un design specific, iar maşina se conduce la fel de plăcut precum primele modele, însă pe distanţe mai mari.

Supermini-ul de la Mercedes-Benz

L-am lăsat special la sfârşit pentru că este o clasă în sine, supermini: Smart Fortwo, mai mic şi mai economic decât toate celelalte modele, are, după cum îi spune numele, doar două locuri.. Proiectul Smart a fost ideea producătorului elveţian de ceasuri Swatch.

O maşinuţă "verde" datorită vopselelor ecologice folosite, Smart Fortwo Coupe funcţionează cu un motor de 0,8 litri şi dezvoltă 45 CP. Cu un consum-record de 3,4 litri la 100 km în oraş (3,2 în extraurban), Smart nu are mai mult de 2,7 metri lungime şi 750 de kilograme. Preţul este de 11.450 de euro pentru varianta Pure diesel.

Clasa mică diesel

Alte câteva automobile economice se regăsesc în clasa mică (Clasa B), dar numai pe motorizări diesel.

Dacia LOGAN. Autohtonul Logan, în varianta de 1,5 litri pe motorină, cu 85 CP, consumă 5,3 litri la suta de kilometri în oraş şi 3,4 în afară.

Preţul la echiparea Ambition este de 10.905 euro şi cuprinde airbag şofer, sistem de antidemaraj electronic, închidere centralizată şi geamuri colorate. În plus, cumpărătorii beneficiază de cunoscutul portbagaj mare şi de garda sus a maşinii - potrivită pentru hârtoapele din oraşele patriei.

Ford FIESTA. Concurează Loganul la consum şi la preţ. La motorul pe motorină 1.4 TDCi (68 CP), maşina consumă 5,3 litri la suta de km şi costă 11.595 de euro, iar la varianta cu motor de 1,6 litri (90 CP), consumul este similar iar preţul creşte până la 13.340 de euro. Ambele variante de Ford Fiesta de a şaptea generaţie pot fi comandate deja în România, dar livrarea se va face abia cu începere din toamnă.

TOYOTA YARIS. Nu în ultimul rând, a doua generaţie de Toyota Yaris, în varianta cu motor turbo diesel de 1,4 litri, este disponibilă de la 14.470 de euro, iar consumul nu depăşeşte 5,4 l/100 km în oraş şi 4 în afară. Merită remarcat sistemul de distribuţie variabilă VVT-i (Variable Valve Timing with intelligence) ce optimizează electronic sincronizarea deschiderii supapelor de admisie a motorului. Tehnologia face ca modelul să aibă o bună acceleraţie chiar şi la turaţii reduse.

Maşinile hibride pătrund şi în România

Principala alternativă la automobilele clasice sunt la ora actuală maşinile hibride, care au o dublă propulsie: motoare convenţionale şi electrice. Propulsorul convenţional foloseşte doar la demaraj, apoi intră în acţiune motorul electric. Primul model hibrid de serie, Toyota Prius, prezentat în 1997, s-a vândut în 18.000 de exemplare, în primul an, iar în prezent este cel mai bine vândut hibrid din întreaga lume, cu un milion de exemplare.

Disponibil în România la preţul de 25.500 de euro, modelul Prius este echipat cu un motor clasic de 1.5 pe benzină, cu o putere maximă de 78 CP, şi unul electric de 68 CP. Consumă 5 litri la 100 km în oraş, în timp ce consumul extraurban este de 4,2 litri.

La preţul amintit, maşina vine cu airbaguri, ABS, sistem de control al stabilităţii şi aer condiţionat. Prius este şi maşina pentru care au optat unele vedete, de la Julia Roberts, Cameron Diaz şi Leonardo di Caprio până la Mihaela Rădulescu.

Maşina-minune a lui Iustin Capră are un consum de 0,5 l/100 km

Maşinile care consumă jumătate de litru de combustibil la 100 de kilometri nu sunt un basm. Ele au fost inventate de românul Iustin Capră, dar nu au fost niciodată produse în serie. În 1956, el a inventat un rucsac zburător şi apoi a construit o serie de maşinuţe ultraeconomice. Primele, care ocupau foarte puţin spaţiu, s-au numit "Doina 250" şi cântăreau 100 kg, dar puteau transportau 150, două persoane.

Acestea mizau pe masă redusă, cinematică bună şi coeficient de penetrabilitate bun. După "Doina" a venit "Soleta", în 1972, model din care inventatorul român a derivat peste 70 de prototipuri. Cea mai reuşită consuma 0,5 litri la suta de kilometri şi avea un singur loc. "Am făcut Bucureşti-Iaşi cu mai puţin de doi litri jumătate şi mergând cu 70 de kilometri la oră", povesteşte inventatorul.

Majoritatea prototipurilor au fost demontate şi piesele - refolosite. "În viaţă" mai sunt circa zece automobile, care nu pot fi însă înscrise în circulaţie din cauza birocraţiei autohtone. Cele mai recente variante au tracţiune electrică, ecologică. Alte modele de maşini inventate de Iustin Capră au trei roţi şi se înclină la viraje, pentru a nu se răsturna.

El a creat şi un automobil cu tracţiune electrică, hibrid. Inventatorul are în proiect şi un vehicul care pluteşte la un metru-doi de sol şi cu care poţi depăşi obstacole.

Şofatul economic nu este un vis irealizabil

Un consum de 3,1 litri la 100 de km pare un vis frumos pentru orice şofer. Visul s-a adeverit însă pentru John şi Helen Taylor, un cuplu ce va intra în Cartea Recordurilor 2009. Cei doi au realizat două noi performanţe de consum, în luna aprilie, cu un Peugeot 308, 1.6 HDi, de 110 CP.

În timpul călătoriei, care a durat 25 de zile şi s-a desfăşurat pe distanţă de 9.000 de mile, în jurul Australiei, cei doi nu numai că au reuşit să parcurgă 1.917 km, cu doar 60 de litri de motorină, dar au atins şi un consum mediu de 3,1 litri la 100 de km.

Există multe metode de a reduce consumul de combustibil. Modul în care conduce un şofer poate influenţa în mod esenţial consumul de combustibil. Prin adaptarea stilului de condus, se pot realiza economii de combustibil între 15% şi 20%, dacă sunt urmărite câteva din următoarele sfaturi:

Montaţi în motor filtre de aer de calitate. Mărcile bune costă mai mult, dar vor contribui la scăderea cheltuielilor.

Efectuaţi la timp reviziile maşinii. Un automobil bine întreţinut, cu uleiul schimbat la timp, consumă mai puţin. Evitaţi staţionarea cu motorul pornit. Pe de altă parte însă, oprirea şi pornirea frecventă a motorului provoacă însă uzura prematură a motorului. De aceea, nu opriţi motorul dacă staţionaţi mai puţin de un minut.

Când demaraţi, acceleraţi ferm, schimbaţi rapid treptele de viteză, nu ţineţi maşina inutil în câte o treaptă de viteză. Când aţi ajuns la viteza dorită, menţineţi-o constantă.

Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de maşina din faţă. Nu staţi "lipit" de bara celuilalt, pentru că veţi fi nevoit să frânaţi şi să acceleraţi mai mult.

La drum lung, mergeţi cu viteza optimă care asigură cel mai mic consum. În general, viteza la care se obţine cel mai bun consum este între 80-90 km/h. Rezistenţa aerului este egală cu pătratul vitezei, iar energia consumată pentru a învinge rezistenţa aerului este egală cu cubul vitezei.

Eliminaţi lucrurile inutile din portbagajul maşinii. Dacă maşina este mai uşoară, va folosi mai puţin combustibil pentru deplasare. 100 de kilograme în plus înseamnă un consum suplimentar de 0,7 litri la 100 de km.
Înlăturaţi suporturile de bicicletă sau de schiuri când nu le folosiţi.

Evitaţi oprirea completă la un semafor. Încercaţi să încetiniţi din vreme, suficient pentru a evita oprirea, ajungând la stop pe culoarea verde. Accelerarea de la 10 km/oră va fi mai uşoară decât pornirea de pe loc.

Anticipaţi semafoarele şi semnele de circulaţie. Degeaba acceleraţi şi depăşiţi alţi participanţi la trafic dacă nu veţi ajunge decât la capătul unui şir de maşini.

Înainte de a porni aerul condiţionat într-o maşină supraîncălzită, deschideţi toate geamurile, astfel încât la pornirea de pe loc să iasă tot aerul cald din interiorul maşinii. Apoi daţi ventilaţia la maximum, dar la o temperatură moderată, de exemplu 22 de grade Celsius, pentru a evita un consum ridicat. Sistemul de aer condiţionat creşte consumul de benzină.

Când este posibil, în loc să folosiţi aerul condiţionat, deschideţi geamul de la maşină. Folosirea sistemului de aer condiţionat poate creşte consumul cu 15%. În schimb, aerul condiţionat este mai eficient de la 60 km/h în sus, când deschiderea geamurilor creşte Cx-ul maşinii (coeficientul aerodinamic al maşinii).

Învăţaţi cum să folosiţi punctul mort al cutiei de vitzeze manuale pentru a naviga între semafoare, accelerând doar atât cât este nevoie pentru a menţine maşina în ritm cu traficul. Folosiţi punctul mort pentru a lăsa maşina să meargă "singură" şi a face economie de benzină.

Porniţi încet de la semafor sau de pe loc. Această modificare va avea efecte notabile asupra consumului. Nu demaraţi în trombă, cu scârţâit de roţi şi acceleraţia la podea. Dacă porneiţi mai încet, veţi face economii.

Conduceţi atât de încet cât vă permit traficul şi programul. Cea mai eficientă este viteza cea mai mică la care poate merge maşina ta în cea mai mare treaptă de viteză.

Verificaţi săptămânal presiunea roţilor pentru ca aceasta sa fie în permanenţă la valoarea recomandată pentru maşina respectivă.

Staţionarea pentru a lăsa maşina "să se încălzească" este deosebit de costisitoare la motoarele pe benzină. Motoarele diesel consumă însă foarte puţină motorină când staţionează.

După pornirea motorului, aşteptaţi 15-30 de secunde şi apoi demaraţi cât mai lejer, până când motorul maşinii ajunge la temperatura optimă.

Staţionarea cu aerul condiţionat pornit consumă, de asemenea, mult combustibil.

Conduceţi la o viteză constantă. Evitaţi acceleraţiile puternice şi frânările energice.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite