Fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, judecat pentru fals intelectual, a fost declarat nevinovat

0
Publicat:

Ion Ghizdeanu, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, judecat pentru fals intelectual în formă continuată, a fost achitat într-un dosar judecat la Judecătoria Sectorului 1. Sentința nu este definitivă.

Ion Ghizdeanu a fost declarat nevinovat, dar sentința nu este definitivă FOTO Arhivă
Ion Ghizdeanu a fost declarat nevinovat, dar sentința nu este definitivă FOTO Arhivă

Ghizdeanu a fost trimis în judecată fiind acuzat că a falsificat mai multe procese-verbale de evaluare, prin care a aprobat în mod arbitrar peste 1.000 de proiecte derulate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

„În perioada 17.09.2019 - 24.10.2019, inculpatul, în calitate de preşedinte al Comisiei Naţionale de Stategie şi Prognoză, a falsificat cu ocazia întocmirii mai multor procese-verbale, în care s-a menţionat în mod mincinos că membrii Comisiei de analiză şi evaluare a proiectelor s-au întrunit, au analizat şi au propus spre aprobare 1.080 de proiecte. În realitate membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată şi nu au făcut nicio apreciere proprie, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de inculpat", au arătat procurorii în rechizitoriu.

Judecătoria Sectorului 1 București l-a achitat pe Ghizdeanu, reținând că faptele de fals pentru care a fost trimis în judecată „nu întrunesc de tipicitate ale infracțiunii reținute”.

„Din analiza textului de lege reiese că falsificarea înscrisului oficial trebuie să se realizeze cu prilejul întocmirii acestuia, iar nu ulterior cum este cazul în prezenta cauză. Totodată, instanța reține că avizarea proceselor-verbale în cauză, presupune ca acestea să fi fost întocmite deja, nefiind o cerinţă anterioară sau concomitentă întocmirii, aspect care ar fi trebuit să fie prevăzut expres. Având în vedere că procesele-verbale nu au fost întocmite de inculpat, ci de martora ######### ########, iar la momentul avizării acestora de către inculpat, procesele-verbale erau deja întocmite, fapta nu se încadrează în tiparul ideal de infracțiune”, arată judecătorul. 

Potrivit sentinței, Ghizdeanu s-a apărat spunând că „a avizat faptul că procesele verbale aveau forma corespunzătoare, în sensul ca erau datate, semnate, nu și veridicitatea celor consemnate și însușite de membrii comisiei prin semnătură”.

„Contrar susținerilor procurorului și în acord cu apărarea inculpatului, avizarea reprezenta o conformitate cu procedura internă, de legalitate, de formă a actului, iar nu cu aspecte procedurale referitoare la modalitatea în care comisia se întrunea şi întocmea respectivul act. Mai exact, prin respectiva avizare nu se conforma metoda de lucru a comisiei. (…)Avizarea unui document intern nu poate echivala cu întocmirea acestuia, ori cu a decide asupra respectivului document. A decide este un atribut al conducerii unei entităţi care se exercită conform legii prin acte administrative şi nu prin avizare”, se mai arată în sentința Judecătoriei Sectorului 1, care poate fi atacată cu apel.

Ghizdeanu, în calitate de şef al Comisiei Naţionale de Prognoză, a condus Fondul de Dezvoltare creat de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, fond prin care cei mai mulţi bani ar fi ajuns la aleşii PSD din teritoriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite