Fiscul scoate din nou la vânzare acţiunile la compania Sanagra şi două terenuri din Râşnov ale fiicelor lui Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) scoate din nou la licitaţie participaţiile pe care fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu, Camelia şi Corina Voiculescu, le deţin la compania Sanagra din judeţul Mureş, dar şi două terenuri ale acestora din Râşnov. Fiscul a pus sechestru pe acestea în vederea recuperării prejudiciului din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), estimat la 60 de milioane de euro.

Potrivit anunţurilor de pe portalul ANAF, marţi, 10 mai, ora 14.00, va avea loc, la sediul Direcţiei Generale regionale a Finanţelor Publice Braşov, licitaţia de vânzare a 306 acţiuni deţinute de Camelia Voiculescu la compania Sanagra din localitatea Sîntana de Mureş, judeţul Mureş. Preţul de pornire în licitaţie este de 1,46 milioane de lei (fără TVA). 

De asemenea, în aceaşi zi, aceeaşi oră şi tot la sediul Direcţiei Generale regionale a Finanţelor Publice Braşov, sunt scoase la licitaţie cele 351 de acţiuni deţinute de Corina Voiculescu la aceeaşi companie, preţul de pornire fiind de 1,678 milioane de lei (fără TVA). 

Aceastea sunt primele licitaţii care au loc la Braşov pentru vânzarea acţiunilor deţinute de fiicele lui Dan Voiculescu la Sanagra. Mai multe licitaţii au avut loc până acum la sediul Direcţiei Finanţelor Publice din Târgu-Mureş, însă acestea au eşuat pentru că nimeni nu s-a înscris. Primele licitaţii au avut loc la Târgu-Mureş în luna noiembrie anul trecut, preţul de pornire fiind cel anunţat acum pentru licitaţiile din Braşov. Între timp, în licitaţiile de la Târgu-Mureş, preţul a fost redus treptat până la 50%. 

Societatea Sanagra, înfiinţată în anul 1999, are ca obiect de activitate „creşterea bovinelor de lapte“, potrivit datelor de pe portalul Ministerului Finanţelor. Sanagra, care este principalul furnizor de lapte al companiei Sanlacta, a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 7,14 milioane de lei şi o pierdere de 4,85 milioane de lei. La sfârşitul lui 2014, societatea avea 54 de salariaţi şi datorii de 5,36 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Terenurile din Râşnov, preţ redus cu 25%

De asemenea, alte două licitaţii vor avea loc luni, 9 mai, ora 14.00, pentru vânzarea a două terenuri deţinute de Camelia şi Corina Voiculescu în localitatea Râşnov din judeţul Braşov. Cele două licitaţii vor avea loc tot la sediul Direcţiei Generale regionale a Finanţelor Publice Braşov. Aceasta este cea de-a doua încercare de vânzare, după ce licitaţiile programate pentru 18 aprilie au eşuat din lipsă de interes. 

Astfel, o licitaţie vizează vânzarea unui teren intravilan situat în localitatea Râşnov, cu o suprafaţă de 11.510 metri pătraţi, deţinut de Camelia Voiculescu. Preţul de pornire în licitaţie este redus cu 25%, de la 1,238 milioane de lei  (277.500 de euro) la 928.798 de lei (207.320 de euro). 

O altă licitaţie se va organiza pentru vânzarea unui alt teren, situat în aceeaşi localitate, cu aceeaşi suprafaţă, tot la un preţ de pornire de 928.798 de lei, deţinut de Corina Voiculescu.

Fiscul a organizat până acum mai multe licitaţii pentru vânzarea bunurilor deţinute de familia Voiculescu în vederea recuperării prejudiciului din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), estimat la 60 de milioane de euro. Astfel, Fiscul a reuşit să vândă apartamentul lui Dan Voiculescu din Bucureşti şi vila din Predeal a Cameliei Voiculescu. Pe de altă parte, ANAF a organizat până acum mai multe licitaţii pentru vânzarea acţiunilor Cameliei Voiculescu la firma RC Media Company, însă nimeni nu s-a arătat interesat de aceste active, iar preţul de pornire a tot scăzut.

Apartamentul din Kiseleff, vândut cu 427.000 de euro

Primul imobil scos la licitaţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA a fost apartamentul lui Dan Voiculescu din Şoseaua Kiseleff, numărul 11, construit în 1961, compus din patru camere, cu o suprafaţă totală utilă de 206,5 metri pătraţi. Licitaţia de vânzare a apartamentului a fost organizată la sfârşitul lunii mai a anului trecut şi a avut cinci ofertanţi – două persoane juridice şi trei persoane fizice.

La licitaţie a participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de Camelia Voiculescu. Aceasta a fost însă descalificată întrucât a fost considerată persoană interpusă. Licitaţia a fost câştigată de o persoană fizică (o femeie al cărei nume nu a fost făcut public), care a oferit un preţ de 1,9 milioane de lei (427.000 de euro), deşi preţul de pornire era de 1,41 milioane de lei. De altfel, acesta este primul imobil pe care Fiscul a reuşit să-l vândă pentru recuperarea prejudiciului din cazul ICA.

Vila din Predeal, vândută unor bucureşteni

La începutul lunii decembrie 2015, Fiscul a anunţat că organizează chiar înainte de Crăciun, pe 22 decembrie, o licitaţie pentru vânzarea vilei pe care Camelia Voiculescu o deţine în Predeal, dar şi o altă licitaţie pentru mobila şi electrocasnicele din imobil. Licitaţia a fost câştigată de o familie din Bucureşti, singurul participant, care a oferit preţul de pornire.

„Un cuplu din Bucureşti, soţ şi soţie, a oferit pentru casă şi teren preţul de evaluare, de 1,534 milioane de lei. Tot ei au oferit încă 64.807 lei pentru mobilă. Au fost singurii care s-au înscris în licitaţie, urmează validarea adjudecatarilor“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru a se înscrie în licitaţie, familia de bucureşteni a plătit taxa de participare reprezentând 10% din preţul de evaluare – 153.400 de lei, respectiv 6.480 de lei, urmând ca în termen de 10 zile – până la 1 ianuarie – să vireze diferenţa de bani.

Vila şi terenul aferent acesteia, o curte cu o suprafaţă de 901 metri pătraţi, aveau un preţ de pornire de 1,534 milioane de lei, fără TVA (343.000 de euro). Casa se ridică pe patru niveluri – demisol, parter, etaj, mansardă şi include, printre multe altele, pivniţă, cămară, bucătărie, atelier, seră, terase, garaj, birou, dressinguri, balcoane, trei dormitoare şi trei camere de zi. În anunţ se spacifica suprafaţa vilei, ci doar a terenului intravilan (curtea), de 901 metri pătraţi.

În aceeaşi zi, Fiscul a scos la licitaţie şi obiectele de mobilier şi electrocasnicele din vila fiicei lui Dan Voiculescu. Astfel, peste 75 de piese de mobilier, electronice şi electrocasnice aveau un preţ de pornire (la pachet) de 64.807 lei, fără TVA (15.000 de euro). Pachetul cu bunuri scoase la licitaţie includea, de exemplu, 10 scaune şi masă ovală de living din esenţă nobilă, vitrine, fotolii şi canapea din lemn masiv şi piele, paturi, dulapuri, cuiere sau pat de masaj. De asemenea, pachetul licitat includea maşină de spălat vase, combină frigorifică, DVD player, televizoare, maşină de curăţat zăpada, aparat de spălat auto şi altele.

Sediile Antenelor şi Grivco, potul cel mare

Numai că cele mai importante active care au fost confiscate sunt, de fapt, sediile Antena 1, Antena 3 şi Grivco. ANAF a finalizat la sfârşitul lunii octombrie 2015 evaluarea imobilelor lui Dan Voiculescu. Valoarea cumulată estimată pentru patru terenuri intravilane şi trei clădiri – sediile Antena 1, Antena 3 şi Grivco – este de 32,582 milioane de euro. Valoarea stabilită de comisia de evaluare din ANAF este mai mare cu 7,13 milioane de euro peste preţul evaluatorului. Astfel, acestea sunt imobilele care acoperă mai bine de jumătate din prejudiciul creat statului în dosarul ICA.

La jumătatea lunii februarie a acestui an, ANAF a notificat Antenele că trebuie să elibereze clădirile ocupate, astfel că, după un scandal mediatic de câteva zile, reprezentanţii trustului au anunţat că se vor muta din sediul de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. lioane de euro.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite