EXCLUSIV Ce pot aduce alegerile în UE. Europa, jucărie în mâna extremiștilor sau mare putere? Un profesor român din SUA are răspunsul

0
Publicat:

Are UE puterea să redevină un pol de putere după europarlamentarele din 9 iunie sau e sortită declinului și va deveni o jucărie între SUA și China. Profesor de științe politice la universitatea din Houston, Alin Fumurescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, încotro ne îndreptăm.

comisia europeana

Alegerile din 9 iunie sunt esențiale pentru viitorul Uniunii Europene, într-o perioadă în care partidele de extremă dreapta și stânga câștigă tot mai mulți adepți. Prinsă între ciocan și nicovală, între populiștii eurosceptici de dreapta și progresiștii susținători ai „cancel culture” și „woke”, Europa navighează pe ape tulburi. 

Profesor de științe politice la University of Houston (SUA), Alin Fumurescu este mai degrabă rezervat în privința viitorului UE. Iar situația de pe „Bătrânul continent” nu este unică, spune el, pentru că o bătălie similară are loc și în Statele Unite, unde oamenii vor merge la urne în luna noiembrie. Peste Atlantic, bătălia se dă între republicani și democrați, ale căror aripi radicale, trumpiștii, respectiv progresiștii susținători ai unor idei de extrema stângă, au discursuri din ce în ce mai dure. Ultimii au ieșit la rampă mai mult în aceste luni prin protestele lor anti Israel de la marile universități americane, unde cancel culture și woke sunt la ele acasă.

Bătălia culturală de pe ambele maluri ale Atlanticului

Aș spune că bătălia care cred că se dă acum este una culturală. Iar speranța, paradoxal, după părerea mea, ar fi exact că aceste unde de șoc puternice, de exemplu ce se întâmplă în Israel și Fâșia Gaza acum, le-au arătat multor americani cam la cel nivel de îndoctrinare s-a ajuns în universitățile americane. În același timp, situația din Ucraina a trezit și o Europă care intrase într-un fel de amorțire, un fel de «dolce far niente». Cumva despicarea firului cultural în 4, a identităților de gen, fluiditate și așa mai departe, toate acestea devin secundare”, spune Fumurescu.

Alin Fumurescu. FOTO: Arhivă personală
Alin Fumurescu. FOTO: Arhivă personală

Totuși, în opinia sa, Europa ar avea un avantaj, dar care se poate transforma într-un dezavantaj privit dintr-o altă perspectivă. Într-o Uniune Europeană în care extremiștii de dreapta și de stânga câștigă tot mai mulți adepți, mai există totuși echilibru.

Avantajul și dezavantajul UE

„Avantajul europenilor din acest punct de vedere este că majoritatea preferă totuși sistemul proporțional. Ceea ce face guvernarea mai puțin eficientă, pentru că ești nevoit să tot negociezi coaliții și așa mai departe, iar pe de altă parte asigură un fel de varietate a opiniilor care face ca, cu foarte puține excepții, extremiștii să nu fie majoritari practic cam pe nicăieri. Să aibă o ușoară majoritate, să conducă o coaliție, dar să nu reprezinte majoritatea populației. Cred că acesta ar fi avantajul Europei”, explică profesorul.

În schimb, Europa a devenit vulnerabilă tocmai din cauza propriei sale comodități. După ce „Războiul Rece” a luat sfârșit, europenii s-au grăbit să-și caseze blindatele și avioanele de luptă și s-au bazat exclusiv pe protectoratul american, fără să ia în calcul faptul că SUA au propriile interese și că, treptat, pivotează spre zona Indo-Pacific.

„Dezavantajul Europei este tocmai această comoditate câștigată de-a lungul a mai bine de 50 de ani, unde practic n-au mai fost războaie, n-au mai trebuit să investească în Apărare și așa mai departe. S-a ajuns la situația paradoxală la care noile sondaje oficiale de opinie arată cam peste tot, în România cred că nu s-au făcut ca să nu ne speriem, marea majoritate a tinerilor nu mai au de gând să se înroleze la război nici dacă țara lor este atacată direct. Să vină NATO să ne salveze, să vină alții să ne salveze. S-a pierdut acel instinct patriotic măcar în situații de extremă criză existențială”, avertizează Fumurescu.

Ucraina nu e o temă în campania din SUA

O altă veste proastă este că nici măcar Ucraina nu reprezintă o temă electorală în Statele Unite, ceea ce înseamnă că interesul scade tot mai mult. Acest lucru înseamnă că Europa va trebui să gestioneze în mare măsură singură situația și să găsească resurse, în condițiile în care SUA sunt tot mai prinse de rivalitatea cu China, iar Israelul reprezintă oricând o prioritate la Washington față de Ucraina. 

„Din păcate, Ucraina nu se află printre temele electorale în SUA, pentru că America trebuie să lucreze la mai multe capete, iar americanii consideră că marele lor rival este China, nu Rusia. Așadar, din acest punct de vedere Ucraina nu reprezintă o miză directă, chiar dacă există republicani și democrați care realizează riscurile existente dacă Rusia va decide să atace un stat NATO. Atunci, dinamica s-ar schimba, pentru că vor fi nevoiți să-și trimită trupe, soldați americani care să pună cizma pe pământ și atunci vor trebui să-și împartă puterea militară în cel puțin două fronturi. Pentru că nu trebuie să uităm că la rândul lor chinezii, având o capacitate militară cu mult peste cea a rușilor, și economică, dar și militară, ar putea să profite de situație”, e semnalul de alarmă tras de profesorul Fumurescu. 

Întrebarea este dacă Uniunea Europeană poate sau nu să redevină o mare putere, însă concluzia lui Alin Fumurescu nu este neapărat îmbucurătoare.

„M-aș bucura să redevină Europa un pol de putere, dar nu se va întâmpla în niciun caz în viitorul foarte apropiat. Nu îi văd pe europeni în stare să se mobilizeze atât de bine. În Europa există această tradiție birocratică, se discută mult și se face mai puțin. Birocrația este atât de mult înrădăcinată în mentalul european și în politică, dar și instituțional vorbind, încât este foarte greu de eficientizat cu rapiditate peste noapte. Există și în SUA birocrație, să nu fiu prost înțeles, dar mult mai puțină raportat la ce se întâmplă în Europa”, subliniază Alin Fumurescu.

Singurul mod în care poate fi învinsă Rusia

În plus, pe termen scurt cel puțin, este imposibil ca SUA, UE, Ucraina și Federația Rusă să ajungă la un compromis. Alin Fumurescu este de părere că singurul mod în care poate fi învinsă Rusia este ca această țară să fie epuizată. Iar principalul său argument este că fosta Uniune Sovietică, a cărei continuatoare se pretinde Federația Rusă, a suferit o implozie din cauza problemelor sale uriașe financiare din anii 80.

Eu, care sunt un mare admirator al compromisului (n.r.- Alin Fumurescu este autorul cărții  „Compromisul. O istorie politică și filozofică”, apărută la Cambridge University Press, în 2013, iar ulterior și în România, la Humanitas), înțeleg că nu întotdeauna este posibil și nu este posibil cu cineva care nu știe decât de frică. Deci singura soluție pe care o văd pentru încheierea ostilităților pe termen lung este epuizarea Rusiei. Și aici nu mă refer la o înghețare, la un armistițiu pentru un an sau doi, pentru că așa niciuna dintre părți nu va fi satisfăcută, iar războiul va reizbucni cu siguranță. Deci singura soluție e epuizarea Rusiei. Nu cred că o schimbare de regim la Moscova ar schimba situația, pentru că și dacă dispare Putin mi-e teamă că va veni altul ca el sau mai rău. Istoria ne amintește că așa s-a terminat cu Uniunea Sovietică. Prăbușirea economică le-a semnat sentința, nu alte probleme cu care se confruntă o țară”, conchide Alin Fumurescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite