După eliberare, Piedone ar putea redeveni primar al Sectorului 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a explicat pentru „Adevărul” că fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone își poate relua mandatul, fiind nevoie doar de cererea acestuia și un ordin de constatare al încetării efectelor anterioare.   

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de „Adevărul”, prefectul Capitalei Toni Greblă a explicat că fostul primar Cristian opescu Piedone „poate să își reia, fără niciun fel de ezitare, funcția de primar, dacă dorește”.

„Prefectul județului, ca urmare a unei hotărâri definitive de condamnare la o pedeapsă cu executare, a constatat încetarea mandatului de primar al lui Piedone în temeiul legii de drept. Acum ÎCCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție) a desființat cu efecte retroactive efectele hotărârii de condamnare, drept urmare, la cerere, prefectul Bucureștiului poate să constate că încetează efectele ordinuluui anterior și drept urmare primarul își poate relua activitatea. Este un ordin prin care se constată situația juridică nouă, ca urmare a hotărârii definitive de achitare”, a explicat prefectul Capitalei, Toni Greblă. 

Totodată, prefectul a explicat că principiu de drept care se aplică îl repune pe fostul primar în situația anterioară, înainte de a fi condamnat. Potrivit prefectului pentru reluarea funcției de primar, „este nevoie de manifestarea dorinței lui de a continua mandatul de primar și ordinul de constatare a încetării efectelor ordinului anterior”.

„Trebuie să facă o cerere, formal, trebuie să solicite prefecturii acest lucru, pentru că altfel Prefectura nu are de unde să știe că dorește să își continue mandattul de primar”, a mai arătat prefectul Capitalei. 

Piedone, achitat 

Cristian Popescu Piedone va fi eliberat, după ce instanța supremă a decis anularea sedinței dispuse în cazul fostului edil în dosarul Colectiv. Fostul primar al Sectorului 5 a executat doar un an si o lună din condamnarea de 4 ani de închisoare.

Fostul edil al Sectorului 5 fusese condamnat în mai 2022, de Curtea de Apel Bucureşti, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu autorizarea de funcţionare a clubului Colectiv. Ulterior, acesta a făcut recurs în casaţie.

În cazul celorlalte persoane condamnate în dosar care au cerut anularea pedepselor, judecătorii au menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti.

În urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv de pe 30 octombrie 2015, 65 de tineri au decedat, iar peste 180 de persoane au fost rănite. La acel moment, primar al Sectorului 4 era Cristian Popescu Piedone, acesta demisionând la câteva zile după tragedie. Ulterior, a fost pus sub învinuire, însă la alegerile locale din 2020 a obţinut un nou mandat de primar, de data aceasta la Sectorul 5.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite