DNA cere arestarea preventivă a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu. Oltean a demisionat din funcţia de vicepreşedinte PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au trimis la Parchetul General o solicitare de încuviinţare a arestării deputaţilor deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, cercetaţi în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va reuni, vineri, în jurul orei 13.00, pentru a stabili calendarul dezbaterii cererilor DNA privind încuviinţarea arestării preventive a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

UPDATE Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va reuni, vineri, în jurul orei 13.00, pentru a stabili calendarul dezbaterii cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind încuviinţarea arestării preventive a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

Cererile formulate de DNA au ajuns, vineri, la Camera Deputaţilor.

UPDATE Ioan Oltean a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal

Procurorul general va transmite Parlametului cererea DNA, care urmează să se pronunţe asupra avizului încuviinţării reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu. Cei doi au fost audiaţi, joi, timp de mai multe ore, în legătură cu despăgubirea ilegală de 25 de milioane de euro acordată de ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru. Oltean şi Teodorescu au fost lăsaţi să plece acasă, întrucât beneficiază de imunitate parlamentară.

”În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - doamna Laura Codruţa Kövesi l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu”, se arată într-un comunicat al DNA.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit DNA, la 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – preşedinte, Diacomatu Sergiu, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara), a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 metri pătraţi, situat în municipiul Piteşti, a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire omului de afaceri Mihai Rotaru, inculpat în acelaşi dosar. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Mihai Rotaru, acţionar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că i-a dat 600.000 de euro mită deputatului Ioan Oltean, pentru a-şi exercita influenţa asupra fostei preşedinte a ANRP Crinuţa Dumitrean pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii.

Pentru supraevaluarea terenului, Sergiu Negurici, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaţionale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare, mai spun procurorii.

Mihai Rotaru cumpărase drepturile litigioase pentru terenul respectiv de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, precizează procurorii, arătând că persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu Rotaru şi cu preşedinta ANRP (Crinuţa Dumitrean la momentul respectiv, n.r.), şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea omului de afaceri, mai spune DNA.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite