Demersuri pentru aducerea în țară a falsului chirurg Matteo Politi, prins în Italia

0
Publicat:

Instituțiile române fac demersuri pentru luarea în primire a falsului chirurg italian, Matteo Politi, care a fost prins în Italia, în urma parteneriatului Poliției Române cu autoritățile italiene, acesta era urmărit internațional pentru mai multe infracțiuni de înșelăciune, conform surselor judiciare. 

Demersuri pentru aducerea în țară a falsului chirurg Matteo Politi, prins în Italia FOTO facebook
Demersuri pentru aducerea în țară a falsului chirurg Matteo Politi, prins în Italia FOTO facebook

Pe Matteo Politi îl așteaptă o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni de închisoare, pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune, dar şi pentru instigare mediată la fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual. Împotriva falsului chirurg a fost emis de Judecătoria Sectorului 1 București, la data de 15 martie 2023, un mandat de executare a pedepsei, reamintește un comunicat IGPR. 

Bărbatul a fost arestat în Mestre, localitate de lângă Veneția, în dimineața zilei de marți, 22 August, conform Corriere della Sera. Inspectoratul General al Poliţiei Române anunță că urmează să se desfășoare procedurile necesare pentru preluarea medicului fals de către autoritățile române. 

Matteo Politi a profesat ca medic în chirurgie plastică în cinci clinici din România , fără a avea acest drept. În plus, acesta primise de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) un cod de parafă, potrivit Agerpres. 

Italianul de 43 de ani a folosit un nume fals și a mințit în ceea ce privește dreptul de a practica medicina pe teritoriul României , dar și cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică. În cursul anului 2018, a obținut de la paciente sume de bani de aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro. 

De altfel, chirurgul fals a înșelat doi medici, prezentându-se sub un nume fals și promițând că va fi proprietarul unei clinici private în București, în scurt timp, deși știa că nu există posibilitatea de a achiziționa clinica în acel termen, din lipsa resurselor financiare, spun procurorii. Politi i-a convins pe cei doi medici să încheie un contract de prestări servicii cu o societate comercială, pe care o administra, încasând suma de 13.896 lei reprezentând chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii. Aceștia nu au putut folosi spațiul în cauză, accesul nefiindu-le permis de adevăratul proprietar, scrie Agerpres. 

Cu acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic și specializarea de chirurg plastician-estetician, Politi a determinat funcționari publici din cadrul DSPMB, în 2018, să pornească demersurile necesare pentru obținerea dreptului de liberă practică. Astfel, la data de 23 martie 2018 este înregistrat un certificat care arată că Matteo Politi este înregistrat în evidențele de personal ale DSPMB cu un număr de cod parafă, deși el nu era medic și nu îndeplinea condițiile de liberă practică. 

Falsul medic  a determinat funcţionari din cadrul Ministerului Educaţiei - Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, prezentâdu-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician, să întocmească, fără vinovăţie, un atestat în baza căruia diploma de absolvire a învăţământului superior eliberată de Facultatea de Medicină - Universitatea din Priştina este recunoscută ca diplomă de licenţă în domeniul sănătate în România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională. Politi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă, potrivit Agerpres. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite