De luni, românii pot opta să primească paşapoartele electronice direct la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De luni, românii pot primi paşaportul acasă FOTO Mediafax
De luni, românii pot primi paşaportul acasă FOTO Mediafax

România intră în rândul lumii. De luni, românii pot cere ca paşapoartele simple electronice să le fie aduse la domiciliu prin curierat rapid, contra unei taxe de 8,68 de lei. Aşa au anunţat oficialii Direcţiei Generale de Paşapoarte, care au precizat că persoanele care vor solicita să primească documentele de călătorie direct acasă vor fi sunate în prealabil pentru a şti ziua şi ora la care acestea le vor fi livrate.

Prin această măsură se elimină obligativitatea persoanelor de a se prezenta la ghişeu pentru a-şi ridica paşaportul.

Curierul va livra paşaportul sub semnătură de primire doar titularului, unuia dintre părinţi (în cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani) sau unei persoane împuternicite (prin procură specială autentificată). 

Pentru ca titularul să fie acasă în momentul în care curierul ajunge cu documentul de călătorie, destinatarul va primi automat un SMS în care va fi informat cu privire la ziua în care va fi efectuată livrarea, adresa la care va sosi curierul si numărul de document de transport ce va însoţi plicul cu paşaportul.

Dacă în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea notificării prin sms destinatarul paşaportului nu este găsit la adresă, iar curierul nu a putut lua legătura telefonic cu destinatarul, plicul conţinând paşaportul va fi returnat la sediul serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple (SPCEEPS) judeţean din raza de domiciliu/reşedinţă. 

Paşaportul va putea fi preluat oricând de la sediul respectivului serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple.

Termenul legal de eliberare a paşaportului simplu electronic este de cel mult 30 de zile. În practică, Direcţia Generală de Paşapoarte eliberează aceste documente de călătorie în 10 zile lucrătoare.

Costul paşaportului simplu electronic, cu valabilitate cinci ani, este de 270 de lei, respectiv de 244 de lei pentru minorii sub 12 ani, actul având valabilitate de trei ani. În ambele cazuri se adaugă o taxă de eliberare a paşaportului de 22 de lei.

Paşaportul simplu temporar, este valabil doar 12 luni şi de obicei este eliberat persoanelor care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic contra sumei de 100 de lei - costul documentului, la care se adaugă taxa de eliberare de 22 de lei. În acest caz nu se impune livrarea la domiciliu sau reşedinţa solicitantului, întrucât, chiar dacă termenul legal de eliberare este de trei zile, în practică documentul se eliberează în două ore.

Pentru alte detalii privind eliberarea paşaportului puteţi accesa site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

S-au ieftinit paşapoartele

Printr-o ordonanţă de urgenţă emisă în 20 mai de Guvernul României şi publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial,  taxa de 32 lei prevăzută pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic sau simplu temporar s-a redus la 22 lei.

În fine! MAI vrea să trimită paşapoartele la domiciliu, prin poştă, solicitanţilor

Cetăţenii şi-ar putea primi prin poştă, la cererea lor, direct la domiciliu, paşaportul biometric solicitat, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului, aflat în dezbatere publică. Asta indiferent de locul depunerii cererii de eliberare a documentului de călătorie, cu condiţia ca cheltuielile de primire să fie suportate de solicitant.

De luni, se schimbă regulile pentru  eliberarea paşapoartelor în cazul minorilor. Pentru ce tip de paşaport poţi opta şi care sunt noile costuri

De luni, se modifică regulile pentru eliberarea paşaportului pentru minori. Mai exact, se schimbă vârsta de amprentare de la 6 ani, cât era până acum, la 12 ani. Potrivit noilor Directive, se schimbă şi durata valabilităţii actului: paşaportul electronic este valabil acum numai trei ani pentru copiii sub 12 ani şi cinci ani pentru cei cu vârste peste 12 ani.

Se deschid trei noi puncte de lucru pentru paşapoarte, în sectoarele 2, 3 şi 4

Trei noi puncte de lucru pentru eliberarea paşapoartelor au fost deschise, luni, în sectoarele 2,3 şi 4, asta după ce la începutul lunii iuilie au fost inaugurate birouri similare în celelalte trei unităţi administrative.

Se deschid trei noi puncte pentru eliberarea paşapoartelor în Capitală

Trei noi puncte de lucru pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice vor fi deschise, miercuri, în sectoarele 1, 5 şi 6 ale Capitalei, potrivit unor informaţii furnizate de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti.

Care sunt condiţiile în care poţi călători fără paşaport

Un paşaport este, de obicei, o condiţie esenţială pentru zborurile internaţionale, însă fostul angajat CIA Edward Snowden a demonstrat că se poate călători şi fără un act atât de important.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite