Cunoscut broker, arestat preventiv pentru o fraudă de mari proporții, cu polițe de asigurare. Instituții ale statului, păgubite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brokerul a escrocat instituții ale statului român, cu poliție RCA, fiind suspectat că și-a însușit sute de mii de lei. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Broker reținut de poliție FOTO: argivă
Broker reținut de poliție FOTO: argivă

UPDATE Brokerul de asigurări acuzat de o fraudă de peste 700 de mii de lei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

UPDATE Reacția ISU București Ilfov, una dintre instituțiile ale cărei mașini au avut RCA cumpărat de la brokerul în cauză:

ISU B-IF încheie anual un acord cadru pentru achiziția serviciului de asigurări auto de răspundere civilă - RCA pentru toate vehiculele din parcul auto.

Acțiunea se desfășoară în mod transparent, prin postarea unui anunț de participare la o procedură concurențială de achiziție, în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice - SEAP.

În urma finalizării procedurii de achiziție, brokerul de asigurări a emis polițele conform ofertei declarate câștigătoare.

Având în vedere ancheta penală aflată în desfășurare, ISU B-IF este în continuare la dispoziția organelor de cercetare, pentru furnizarea informațiilor necesare în acest dosar”, a transmis instituția într-un comunicat de presă.

Un broker de elită, de la firma Fast Brokers, a fost reținut pentru fraudă. Anchetatorii spun că acesta și-ar fi însușit sute de mii de lei, după ce ar fi fraudat chiar instituții ale statului. De altfel, borkerul este cunoscut că a încheiat în trecut asigurări de sute de milioane de lei cu instituții precum Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția, Banca Națională a României sau Administrația Porturilor Maritime. 

El este acuzat de fraudă informatică și uz de fals.

Totul ar fi plecat după ce o companie de asigurări importantă a descoperit neregul la peste 100 de polițe de asigurare tip RCA, emise de acest broker pentru ISU București-Ilfov.

Practic, vorbim despre mașinile de intervenție ale pompierilor, pe care brokerul le-a taxat la valoarea lor, dar le-a înregistrat în sistemul electronic al companiei de asigurări cu valori mult mai mici. Surse din anchetă susțin că acesta și-a însuțit 90% din valoarea primelor de asigurare.

S-a reținut că în perioada 06.10.2021-20.09.2022, având acces la platforma electronică de emitere a polițelor RCA “Webtool” aparținând unei societăți de asigurări, în baza contractului de broker de asigurare, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a  unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate”, potrivit unui comunicat al parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Ulterior, inculpatul modifica polițele emise prin înscrierea unor prime de asigurare mai mari, pe care le remitea beneficiarului asigurat.

Inculpatul a obținut beneficii materiale rezultate din falsificarea poliţelor, creând un prejudiciu în patrimoniul societății de asigurare în valoare de 708.882,33 lei.

După mai multe percheziții efectuate joi, în urma căruia brokerul a fost reținut, vineri el va fi prezentat judecătorului de drepturi și libertăți pentru o măsură preventivă.

FAST Brokers este o companie înființată în 2002 care are în portofoliu peste 70.000 de clienți. Anul trecut, a câștigat o licitație organizată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru furnizarea de asigurări facultative de viață, accidente și sănătate în valoarea de 64,5 miliaone de lei.

Acționari sunt Liliana și Iulian Valentin Gheorghiu, potrivit termene.ro. În 2022, brokerul a consemnat un avans al veniturilor de activitatea de brokeraj, de la 3,4 milioane de lei la 4,16 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, scrie profit.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite