Video Cum funcționează tabletele Poliției Rutiere care emit pe loc amenzile și procesele verbale electronice

0
Publicat:

Șoferii care încalcă regulile de circulație au început să primească amenzile și procesele verbale în format electronic. Deocamdată, doar câteva servicii de poliție rutieră au fost echipate cu tehnologie de ultimă generație. Dar cum funcționează, mai exact, noul sistem. 

Numit popular „amenda cu tableta”, noul sistem a fost implementat în câteva servicii de poliție rutieră. Un reprezentant al SPR Sibiu a explicat (VIDEO) că sistemul permite conectarea la bazele de date naționale, întocmirea și imprimarea documentelor necesare, precum și stocarea automată a acestora.

În plus, agenții de circulație au acces pe tabletele din dotare la informații despre infractorii dați în urmărire și mașinile furate, ceea ce facilitează combaterea criminalității.

În viitor, amenzile vor putea fi plătite pe loc cu cardul, iar sistemul va fi dezvoltat pentru a include funcții precum comunicarea documentelor prin email și traducerea procedurilor de lucru în mai multe limbi.

Noul sistem de abateri mobile al Poliției Rutiere
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan

Amenzile, integrate cu titlul de creanță electronică

Reprezentanta Serviciului Rutier (SPR) Sibiu, inspector principal de poliție Maria Ionuș a explicat: „În contextul punerii în funcțiune la nivel național a noului sistem de abateri mobile, polițiștii SPR Sibiu au aplicat primele sancțiuni contravenționale prin intermediul tabletelor din dotare. Sistemul de Abateri Mobile reprezintă o componentă majoră a procesului de digitalizare a Poliției Rutiere. Acest sistem permite conectarea cu bazele de date naționale ale Poliției Române, întocmirea documentelor specifice activității de constatare a contravenților, printarea acestora prin intermediul imprimantelor mobile, precum și stocarea automată în bazele de date ale Poliției Române”.

Amenzile vor fi integrate cu Titlul de Creanță Electronică. 

Noul sistem de Abateri Mobile al Poliției Rutiere
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan

Infractorii dați în urmărire și mașinile furate, la un clic distanță, pe tabletă

Pe lângă Sistemul de Abateri Mobile, pe tablete au fost instalate bazele de date ale Poliției Române, în care se regăsesc persoanele date în urmărire, autovehicule sustrase sau implicate în comiterea de infracțiuni. Aceasta a dus la „digitalizarea procesului de identificare a elementelor infracționale, aducând un aport considerabil pentru combaterea criminalității”.

Progresiv, polițiștii rutieri din întreaga țară vor fi echipați, în scurt timp, cu astfel de dispozitive mobile. Aceștia utilizează tablete în cadrul activităților din teren încă din luna aprilie a acestui an.

Noul sistem de abateri mobile al Poliției Rutiere
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan

În viitor, amenzile vor putea fi plătite pe loc cu cardul

Mai mult, se dorește dezvoltarea sistemului, astfel încât, în viitor, să se poată efectua plăți pe loc cu cardul. „Sistemul este conceput pentru a permite utilizarea ulterioară, în funcție de evoluția legislației specifice din domeniu, a unor funcții noi, precum: plata cu cardul, comunicarea documentelor pe adresele de email și posibilitatea traducerii unor informații minime privind procedurile de lucru specifice Poliției Rutiere în mai multe limbi de circulație internațională”, a mai menționat reprezentanta Poliției Sibiu.

Noul sistem de abateri mobile al Poliției Rutiere
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan

Primele amenzi cu tableta la Sibiu

Sistemul de Abateri Mobile a fost implementat ca proiect pilot la Cluj, la începutul lunii septembrie. Miercuri, 2 octombrie 2024, polițiștii au aplicat primele amenzi cu tableta și pe șoselele din Sibiu.

În doar două ore, pe DN1, agenții de circulație au aplicat 19 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.650 de lei, și au reținut un certificat de înmatriculare. Dintre acestea, 12 sancțiuni au fost aplicate prin intermediul tabletelor din dotare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite