Cum ar putea ajunge după gratii primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olguţa Vasilescu a publicat pe Facebook mai multe probe din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru corupţie
Olguţa Vasilescu a publicat pe Facebook mai multe probe din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru corupţie

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să stabilească dacă primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu, prin postarea unor stenograme din dosarul său, a făcut presiuni asupra celui care a denunţat-o. Indiferent de ce vor decide membrii Consiliul, procurorii pot lua şi alte măsuri împotriva Olguţei Vasilescu, inclusiv să solicite din nou arestarea acesteia.

Primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu, trimisă în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani, se războieşte nu doar cu procurorii DNA care au instrumentat dosarul, dar şi cu principalul martor al acuzării, cu intenţia de a-l decredibiliza.

La sfârşitul săptămânii trecute, Lia Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată. Concret, este vorba de peste 20 de pagini din stenograma unei înregistrări realizate de denunţătorul Petru Becheru. „Continuăm seria stenogramelor la baza cărora au stat înregistrările efectuate de Petru Becheru, denunţător în dosarul «Faţada», aşa cum e recunoscut şi de DNA. După cum v-am promis, pe parcursul acestui proces, veţi face cunoştinţă cu toţi denunţătorii mei, cu probele DNA şi cu probele pe care le vom depune în apărarea mea. De aceea, pe unii ii veţi cunoaşte mai târziu, pentru că avocaţii îmi cer să nu dezvălui strategia de apărare. Dar, vă asigur că nu voi ascunde nimic din acest dosar“, a postat primăriţa Craiovei pe pagina sa de socializare.

Ce au cerut procurorii DNA

Iniţial, DNA a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe 25 iulie, pentru a se stabili dacă a fost afectată independenţa justiţiei, după ce Olguţa Vasilescu a făcut mai multe declaraţii belicoase la adresa procurorilor care au anchetat-o. DNA a considerat că declaraţiile primăriţei „sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi sunt de natură a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor“.

Postările ulterioare pe Facebook ale primăriţei Craiovei, interpretate de DNA drept o tentativă de influenţare a martorului, i-au făcut pe procurori să completeze sesizarea iniţială. „Olguţa Vasilescu publică periodic probe din dosarul de urmărire penală, creând presiune pe martorul-denunţător şi făcându-şi apărări în spaţiul public, ci nu în faţa judecătorului completului instanţei de judecată“, se precizează în suplimentul de cerere, datat 1 august.

DNA poate cere iar arestarea primăriţei Craiovei

Judecătorul CSM Cristi Danileţ a explicat pentru „Adevărul“ de ce s-au adresat procurorii DNA Consiliului din care acesta face parte. „După lege şi după Constituţie, CSM se ocupă de garantarea independenţei justiţiei, ceea ce însemnă că CSM este interesat ca judecătorii să fie protejaţi mai degrabă decât părţile. Dar presiunea asupra martorului afectează actul de judecată, pentru că martorul îşi poate schimba declaraţiile, iar judecătorul poate da o soluţie nedreaptă“, a spus Danileţ.  Magistratul consideră că procurorii au şi alte pârghii de acţiune atunci când martorii sunt ameninţaţi sau supuşi la presiuni.
„Dacă părţile sunt ameninţate, sunt destule astfel de cazuri, se poate cere protecţia instanţei. Asta se poate demonstra în instanţă şi atunci se pot lua măsuri urgente, inclusiv arestarea. În Codul de Procedură, la motivele de arestare, este o astfel de situaţie.  Presiunile asupra martorilor sau victimelor sunt motive legale de arestare. (...) Procurorul poate invoca asta direct în instanţă, fără să aştepte de la CSM o decizie care să confirme că s-au făcut presiuni. DNA nu are nevoie de o verificare suplimentară la CSM“, a declarat Cristi Danileţ.

„Cererea de apărare a independenţei justiţiei este o modalitate prin care procurorii răspund criticilor publice făcute de unii inculpaţi. Au mai fost astfel de cazuri, iar CSM ne-a dat dreptate“, a explicat purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, de ce a fost sesizat CSM. Responsabilii DNA nu exclud însă şi alte demersuri în legătură cu acţiunile Olguţei Vasilescu. „Care va fi decizia procurorilor în instanţă, rămâne de văzut. Deocamdată, astea sunt datele. Dacă va fi sau nu va fi o altă acţiune, nu vă pot spune. Dar unele demersuri nu le exclud pe altele. Adică faptul că DNA a sesizat CSM nu exclude şi alte demersuri de natură judiciară în cauza respectivă“, a precizat Livia Săplăcan.

Când se va pronunţa CSM

În ceea ce priveşte procedura urmată de CSM în acest caz, Cristi Danileţ spune că Inspecţia Judiciară face cercetări, după care plenul Consiliului va da un verdict.

„În momentul de faţă, Inspecţia Judiciară face verificări, după care CSM decide dacă prin publicarea acelor probe a existat o formă de presiune asupra părţilor din dosar sau asupra completului de judecată. Dacă s-au încălcat norme din regulamentul CSM sau din legi, vom face un comunicat în care să atragem public atenţia asupra conduitei respective. Este, practic, o atitudine publică la o reacţie publică. Mai mult decât atât nu putem face. (...) Următoarea şedinţă a plenului CSM va fi pe 23 august, atunci, probabil, va fi analizată solicitarea DNA“, a mai precizat Cristi Danileţ.

Trimisă în judecată pentru corupţie

Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată, pe 19 iulie, în stare de libertate, pentru patru fapte de luare de mită şi câte două fapte de spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Procurorii DNA i-au mai trimis în judecată, sub control judiciar, pe Radu Cosmin Preda, la data faptelor administrator public al Craiovei, pe care îl acuză de complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi  instigare la spălare de bani, precum şi pe Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii nonprofit, acuzată de aceleaşi infracţiuni.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Reacţia Olguţei Vasilescu

Olguţa Vasilescu, a reacţionat după ce DNA a sesizat CSM. Primăriţa Craiovei a anunţat că va continua să publice pe pagina sa de socializare întregul dosar.

„Eu vreau să fac dosarul public. Cred că am o datorie, în primul rând pentru votanţii mei, care nu sunt puţini, ca să ştie pentru ce denunţuri şi pentru ce probe a stat primarul lor în închisoare timp o noapte şi încă o săptămână în arest la domiciliu. (...) Eu sunt poate singurul om politic de până acum care a decis că dosarul lui trebuie făcut public. (...) Voi prezenta absolut totul, pentru că nu am nimic de ascuns. Mi se pare inadmisibil, mi se pare strigător la cer şi o prostie faptul că politicienii, până acum, nu şi-au prezentat public dosarele ca să se vadă cum funcţionează acest sistem şi ce este în aceste dosare. Dacă mai mulţi ar fi avut curajul să facă exact acelaşi lucru pe care l-am făcut eu, cred că altfel am fi discutat acum despre statul de drept“, a declarat Olguţa Vasilescu la o emisiune a unui post de televiziune.

Ce a postat pe Facebook Olguţa Vasilescu

Pe 30 iulie, Lia Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook peste 20 de pagini din stenograma unei înregistrări realizate de denunţătorul Petru Becheru, aflată la dosar. Discuţia la care se referă primarul Craiovei a fost purtată la 4 aprilie 2014 între denunţătorul Petru Becheru şi directorul Recon, Marian Petcu:

Becheru Petru (BP): Păi ce credeţi că se întâmplă în momentul în care noi ne vom ridica de la masă şi contractul, să zicem, că nu e semnat? Vă spun eu!
Petcu Marian (PM): Ce? Ia spuneţi-mi!
BP: Tot serviciul de control la asociaţii va fi la mine la uşă de dimineaţa până seara.
PM: Da, să vă întrebe: bă, de ce nu ai vrut să nu facem şi noi ... să zugrăvim şi noi faţada?BP: Deci înţelegeţi că pentru mine abia atuncea începe bătaia de cap?
PM: Când o faceţi sau când nu o faceţi?
BP: Nu, dacă nu o facem lucrarea.
PM: Hai să o facem, ce dracu stăm aici...
BP: Asta spun şi eu, hai să o facem, să fie bine. Dar, ce naibii, vă învăţ eu să învârtiţi bani aici, ca să fiu explicit? Vă învăţ eu să învârtiţi? Aici se învârt nişte bani.
PM: Adică spui că noi învârtim bani aicea?
BP:  Păi sunt nişte bani de la sponsori care ajung la dvs.
PM: Lasă că-i spăl! Banii mei mi-i spăl eu la firmă la mine! Nu-ţi fă griji dumneata. Ştiu să-i cheltuiesc, dau prime la muncitori şi acuma, mai am o problemă, să nu vă supăraţi că trebuie să plec. Azi se împlinesc 20 de ani de când  este firma şi pentru muncitorii şi inginerii care de la 10 în sus am nişte flori, trebuie să mă duc să le dau. Pleacă ăştia acasă.”
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite