Cum a fost prins Cîţu de poliţiştii din SUA: Se deplasa de pe-o parte pe alta a drumului. Avea ochii injectaţi şi umezi. Nu a putut face testul de sobrietate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, aşa cum a fost el văzut de autorităţile americane Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu, aşa cum a fost el văzut de autorităţile americane Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîţu a fost oprit de poliţiştii americani după au observat că acesta se deplasa de pe-o parte a drumului pe cealalta, arată documentele din dosarul instanţelor americane. La testul privind alcoolemia din sânge, actualul şef al Guvernului avea o concentraţie aproape dublă faţă de limita legală.

Mediafax şi Aleph News au prezentat documente din procesul statului american contra lui Florin Cîţu din perioada decembrie 2000 - ianuarie 2001. Autorităţile din Iowa descriu ce au constatat la faţa locului: „L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roşu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce maşina Probe călătorea spre est, el se deplasa în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de  călătorie. Maşina Probe nu a menţinut o viteză constantă (fluctua între 32 şi 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice şi a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectaţi şi umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0.100. Inculpatul a făcut testul Datamaster şi acesta a înregistrat un BAC de 0.161”, arată instanţa americană, potrivit sursei citate. 

Limita legală a Blood Alcohol Content potrivit Codului Penal din Iowa este de 0.08. „Inculpatul Florin Cîţu este luat tot pe 3 decembrie 2000 în custodia autorităţile americane. Se stabileşte o cauţiune de 1950 de dolari. Pe 3 decembrie inculpatul Florin Cîţu este informat în legăturile cu drepturile sale şi primeşte o copie a plângerii la adresa lui. Tot pe 3 decembrie 2000, Florin Cîţu este luat în custodia autorităţilor americane şi este plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecţional pentru Programul de Eliberare Preliminară. În documentele se arată că autorităţile americane stabilesc o cauţiune de 1950 de dolari care urma să fie plătită, având în vedere că Florin Cîţu nu avea nici cash, nici garanţii. De asemenea, potrivit documentului, Cîţu avea dreptul să ceară revizuirea cauţiunii în termen de 24 de ore. O audiere preliminară a lui Florin Cîţu se stabileşte pe 18 decembrie 2000”, mai arată sursa citată. 

După ce a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului Districtual din Comitatul Story, Florin Cîţu nu se mai prezintă în faţa judecătorului. Plecase în România pentru sărbătorile de Crăciun. „Revenit în SUA, inculpatul Florin Cîţu pledează ca nevinovat şi decide să se ia la trântă cu autorităţile americane: într-o solicitare amplă cere tot probatoriul, probe audio şi video, inclusiv date despre amprentare. Judecătorul Hronek îi pune în vedere: dacă nu apare la pretrail va fi emis un mandat de arestare”, potrivit Mediafax.

În perioada 18-24 ianuarie 2001, Cîţu a urmat programul Drinking Drivers Program împotriva alcoolului la volan la Centrul comunitar din Des Moines .„23 februarie 2001: Florin Cîţu se răzgândeşte şi informează instanţa că face un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Este de acord inclusiv cu instalarea în maşină a unui dispozitiv anti – alcool, cu muncă neplătită în folosul comunităţii, cu trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar, cu cursuri împotriva alcoolului la volan, cu evaluare pe propria cheltuială şi introducerea sa într-un program pentru „abuz de substanţe” în vederea educării”, mai arată sursa citată.

Pe 26 februarie 2001 judecătorul pronunţă decizia de condamnare a lui Florin Cîţu: 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, îi scade perioada reţinerii iniţiale, îi dă peste 1300 de dolari amendă şi îi cere să contacteze şeriful pentru executarea pedepsei şi să plătească masa şi camera din penitenciar dacă este nevoie.

Citeşte toate detaliile din dosar aici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite