Comisia MCV, convocată pentru prima dată după raportul dur al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei Ana Birchall a convocat, luni, şefii parchetelor şi reprezentanţi ai mai multor instituţii din sistemul juridic şi ai asociaţiilor de profil pentru discutarea raportului MCV al Comisiei Europene, unul extrem de dur cu evoluţia justiţiei din România.

„Obiectivul central al Ministerului Justiţiei este de a stabili o linie strategică şi de a identifica soluţii viabile la problemele invocate în cadrul MCV, care să ofere garanţii de ireversibilitate a progreselor în justiţie. Sunt convinsă că numai lucrând împreună vom putea finaliza MCV într-un termen predictibil şi demonstra sustenabilitatea reformelor promovate şi ireversibilitatea progreselor obţinute în domeniul justiţiei, pentru a asigura domnia legii”, a declarat Ana Birchall la sfârşitul întâlnirii.

În urma întâlnirii Comisiei MCV, urmează ca în maxim trei săptămâni fiecare instituţie şi ascoiaţie participantă să transmită concluziile analizei proprii asupra ultimului raport MCV pentru a se putea elabora un plan de acţiune prin care să se îndeplinească fiecare recomandare făcută de oficialii europeni. Pe lângă această decizie, membrii comisiei au stabilit şi o nouă formulă de întâlnire, aceştia urmând, să se reunească trimestrial sau ori de câte ori este nevoie şi să acorde statutul de invitaţi permanenţi asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi reprezentanţiilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Mai mult, s-a stabilit şi continuarea sub conducerea Comisiei MCV a grupului de lucru interinstituţional care urmăreşte punerea în a acord a Codului Penal şi a celui de procedură penală cu deciziile CCR.

În raportul publicat pe 22 octombrie, Comisia Europeană a propus Consiliului UE şi Parlamentului European menţinerea mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) asupra României, în condiţiile în care ţara noastră „ a făcut paşi înapoi” în lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei în anul 2019. Executivul European arată în raportul MCV pe anul 2019 că „situaţia din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”, citându-se mai ales presiunile făcute de CSM şi funcţionarea Secţiei special de investigare a magistraţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite