Cea mai mare barieră plutitoare pentru PET-uri, instalată la vărsarea Siretului în Dunăre

0
Publicat:

O barieră plutitoare pentru captarea PET-urilor a fost instalată în județul Galați la vărsarea Siretului în Dunăre. Dispozitivul este cel mai mare de acest tip din România.

Barieră pentru captarea PET-urilor montată pe Siret FOTO: Apele Română
Barieră pentru captarea PET-urilor montată pe Siret FOTO: Apele Română

Reprezentanții companiei Apele Române au anunțat că bariera are lungimea de 100 de metri și greutatea de 1.000 de kilograme. Aceasta a fost montată înainte de vărsarea Siretului în Dunăre, în localitatea gălățeană Șendreni.

„Pe râul Siret, în dreptul localității Șendreni, a fost montată la începutul acestei săptămâni cea de-a cincea barieră plutitoare pentru captarea pet-urilor.Comparativ cu celelalte instalate anterior pe afluenții Dunării (Jiu, Cerna, Olt și Buzău), aceasta este cea mai mare de până acum având o lungime de 100 de metri și greutate de 1000 de kilograme. Localitatea Șendreni nu a fost aleasă întâmplător, fiind ultima înainte de vărsarea Siretului în Dunăre”, au anunțat reprezentanții companiei naționale pe Facebook.

Specialiștii susțin că peste 90% dintre deșeurile găsite în ape sunt PET-uri.

„Pentru că tot mai multe cantități de deșeuri din care peste 90% PET-uri sufocă apele României, am intensificat în ultimii ani colaborările cu asociațiile și ONG-urile de mediu, dar și activitățile de igienizare a apelor. În același timp, am oferit permanent suport (uman și logistic) autorităților locale, responsabile cu salubrizarea cursurilor de apă în interiorul și în jurul localităților”, au precizat cei de la Apele Române.

Bariera de pe râul Siret a fost amplasată de asociația „Mai mult verde“ în cadrul programului „Cu apele curate“, cu sprijinul specialiștilor de la Apele Române Prut-Bârlad și Apele Române Buzău-Ialomița.

Bariera de la Galați este cea de a cincea de pe afluenții Dunării după cele de pe râurile Jiu, Cerna, Olt și Buzău.

Barieră plutitoare pe râul Siret FOTO: Apele Române
Barieră plutitoare pe râul Siret FOTO: Apele Române

Anual, tone de resturi menajere, bidoane de plastic, crengi rupte și alte deșeuri apar pe Dunăre, în dreptul orașului Galați. Gunoaiele sunt aduse de apă din amonte, dar și de pe afluenții Dunării, în special de pe Siret. Cele mai multe deșeuri se adună în jurul pontoanelor pe care se află restaurante și la punctul de Trecere Bac Galați-Tulcea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite