Video Ce îi plăcea Papei Francisc să mănânce cel mai mult. Primul Suveran Pontif care le-a urat credincioșilor: „Prânz fericit!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a deveni lider al Vaticanului, Papa Francisc a studiat arta culinară. Este licențiat în chimie alimentară, iar pasiunea pentru gătit și pentru rețete au făcut întotdeauna parte din viața sa.

Papa Francisc lua prânzul cu săracii FOTO: Arhivă, Adevărul
Papa Francisc lua prânzul cu săracii FOTO: Arhivă, Adevărul

Printre diferitele cărți despre teologie scrise despre Papa, există și una despre mâncare: ”A tavola con Papa Francesco”, ”Il cibo nella vita di Jorge Mario Bergoglio” (de Roberto Alborghetti publicată de Mondadori Electa, 2018).

O biografie care vorbește despre Sfântul Părinte dintr-o perspectivă nouă și originală, în care există spațiu chiar și pentru 36 de rețete bune și simple inspirate din viața sa. 

Papa Francisc a fost și primul Suveran Pontif care le-a urat credincioșilor: „Prânz fericit!”. O expresie care a ținut prima pagină a ziarelor, pentru că se referă la spontaneitatea de a participa la viața oamenilor „obișnuiți”, dar și la atenția sa față de momentul în care se apreciază lucrurile bune pe care le oferă masa.

Este o invitație de a recupera sacralitatea mâncării. Și la a nu o irosi, deoarece „cu mâncarea nu se glumește”. 

 „În copilărie, acasă, când cădea pâinea, eram învățați să o ridicăm imediat și să o sărutăm: nu aruncai niciodată pâinea, un simbol al iubirii lui Dumnezeu pentru tine, Dumnezeul care îți dă de mâncare”, povestea Papa.

Papa Francisc, după cum se povestea în carte, le-a spus odată, în timpul uneia dintre vizitele sale la bucătarii de serviciu de la Casa Santa Marta, unde locuiește: „Vă rog să nu mai aruncați apa de gătit cu cicoare, pentru că îmi place să o beau: este bună și foarte sănătoasă”.

După cum dezvăluia sora sa, Maria Elena, Bergoglio era, de asemenea, un bucătar excelent: „Întotdeauna ne-a plăcut să gătim și, atunci când ne întâlnim, încă ne distrăm făcând asta”. Ea a adăugat că fratele ei „gătește foarte bine, face niște calamari umpluți grozavi” și că îi place foarte mult risotto (orez).

Cartea de bucate a Vaticanului dezvăluie că Suveranul Pontif argentinian avea o pasiune pentru pizza, contrazicând informațiile potrivit cărora urma o dietă austeră, cu pui și salată, potrivit The Guardian. 

Mâncărurile preferate ale Papei erau empanadas argentiniene (plăcinte), friptură de mușchi , dulce de leche (un desert din America Latină). De asemenea, îi plăcea peștele și orezul. 

Papa Francisc a murit luni dimineaţă, a anunţat Vaticanul într-un comunicat video.

„Dragi fraţi şi surori, cu profundă tristeţe trebuie să vă anunţ decesul Sfântului nostru Părinte Francisc. În această dimineaţă la 7:35, episcopul de Roma, Francisc, s-a întors în casa Domnului”, a anunţat cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.

Ultima întrevedere oficială a Papei a fost duminică, în prima zi de Paște, când l-a primit pe vicepreședintele american J.D. Vance, în ciuda faptului că nu a fost programată oficial o întâlnire, a transmis Vaticanul.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite