Ce este de fapt sistemul PATRIOT, donat de România Ucrainei. Producerea lui implică costuri uriașe, dar eficiența ar fi pe măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul Patriot pe care românii îl vor dona ucrainenilor este esențial pentru paza spațiului aerian al țării vecine în fața ploii de rachete rusești. Acest sistem defensiv este cel mai performant din întregul arsenal aerian și a reușit să-și dovedească eficiența pe mai multe teatre de război.

Sistemul Patriot aflat în dotarea armatei germane FOTO Adevărul
Sistemul Patriot aflat în dotarea armatei germane FOTO Adevărul

În ședința întrunită joi, 20 aprilie, la Palatul Cotroceni, a Consiliului Suprem de Apărare al Țării( CSAT), s-a hotărât furnizarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT. De altfel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a solicitat la nivel internațional, donația de sisteme PATRIOT, tocmai pentru ca țara sa să facă față valului de rachete rusești, inclusiv a dronelor ”kamikaze„ care fac numeroase victime. Înaintea vizitei la Washington, de miercuri, 19 iunie, administrația prezindențială americană a precizat că va oferi Ucrainei acest temut sistem de apărare. Germania, la rândul său, s-a oferit să ajute Ucraina cu sisteme PATRIOT.  

Ce este de fapt sistemul PATRIOT

Patriot este unul dintre cele mai performante sisteme defensive din întreaga lume, cu eficiență mare împotriva rachetelor și aparatelor de zbor. Este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare din arsenalul militar american.  PATRIOT înseamnă de fapt Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target, sau în traducere ”radar de urmărire cu fascicul fazat pentru interceptarea țintelor.  Este construit de către compania Raytheon Technologies Corp și deja și-a dovedit, de câteva decenii, eficiența pe teatrele de luptă din întreaga lume. A fost utilizată, în premieră în timpul Războiului din Golf, în 1991. PATRIOT este de fapt un construct militar, format dintr-un radar cu rază mare de acțiune, o stație de control, un generator de energie dar și stații de lansare pentru distrugerea țintelor. Întregul ansamblu este mobil fiind de obicei amplasat pe vehicule militare de mare capacitate. Sistemul a fost îmbunătățit de-a lungul timpului ajungându-se la folosirea rachetelor de tip PAC-3, cu o tehnologie anvasată de tipul hit-to-kill. Raza de acțiune a rachetelor pentru distrugerea amenințării este de 150 de kilometri. Compania producătoare a realizat peste 240 de sisteme PATRIOT, și trimise în 18 țări.

Un sistem de un miliard de dolari contra rachetelor și dronelor rusești

Având în vedere tehnologia militară avansată utilizată, sistemul PATRIOT este costisitor. Mai precis, o singură baterie costă peste 1 miliard de dolari. Autoritățile din Ucraina au precizat că au nevoie de aceste sisteme de apărare PATRIOT pentru a face față rachetelor rusești, dar mai ales a dronelor kamikaze care fac pagube mari. Până în prezent, Statele Unite au trimis Ucrainei o pereche de sisteme NASAMS, cu rachete sol-aer. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite