Autoritatea pentru Comunicaţii umflă conturile unui offshore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul închiriat de ANCOM de la firma Delenco Construct
Sediul închiriat de ANCOM de la firma Delenco Construct

Peste şapte milioane de euro au intrat în conturile firmei cipriote Lelar Holding Ltd, chiria plătită de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii în ultimii trei ani.

Proprietarul clădirii în care îşi are sediul Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), din str. Delea Nouă nr. 2, este dezvoltatorul imobiliar Delenco Construct SRL, al cărei asociat unic este offshore-ul cipriot Lelar Holding Limited.

Managerul companiei care şi-a umplut conturile cu bani publici este cetăţeanul grec Andreas Delenikas (58 de ani). Din iulie 2008 şi până la finele lui 2011, ANCOM a plătit chirie firmei Delenco peste 7 milioane de euro. Acest lucru a fost posibil după ce Autoritatea pentru Comunicaţii a încheiat cu grecii de la Delenco Construct un contract de închiriere dezavantajos, potrivit ultimului raport public al Curţii de Conturi.

Contract cu “dedicaţie”

Afacerea  a fost parafată în 2007, când la conducerea ANCOM se afla Dan Georgescu. Oferta Delenco Construct a fost preferată de Dan Georgescu în detrimentul altora mai avantajoase financiar. Curtea de Conturi a stabilit că ANCOM nu a respectat procedurile legale privind achiziţiile publice.

“Procedura în vederea închirierii imobilului în care funcţionează ANCOM s-a desfăşurat în mod deficitar, fără o analiză din care să reiasă avantajele/dezavantajele închirierii faţă de varianta construirii/achiziţionării unui sediu”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

Contractul de închiriere nr. 401/19.552 pentru imobilul din Delea Nouă a fost semnat la 12 noiembrie 2007. Înţelegerea cu Delenco Construct, făcută pe 10 ani, prevedea clauze înrobitoare pentru chiriaş. Potrivit auditorilor, în primii 6 ani ANCOM nu poate anula contractul de închiriere sub nicio formă. După primii 6 ani, contractul se poate denunţa unilateral doar după plata unei despăgubiri echivalente cu 6 chirii lunare.

Clauze dezavantajoase

Iniţial, chiria a fost stabilită la 140.000 de euro lunar. Dar contractul prevede indexarea anuală a valorii chiriei în funcţie de indicele de inflaţie din zona euro, „ceea ce a condus la efectuarea de cheltuieli fără respectarea principiilor economicităţii şi a bunei gestiuni financiare”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În condiţiile în care, în ultimii ani, criza a scăzut chiriile pentru blocurile de birouri aproape la jumătate, ANCOM a ajuns să plătească chiar mai mult decât la semnarea contractului. În 2012, cuantumul chiriei plătite de Autoritatea pentru Comunicaţii a depăşit 150.000 de euro. Referitor la raportul Curţii de Conturi, reprezentanţii ANCOM au menţionat pentru “Adevărul” că nu s-au constatat decât “unele neregularităţi legate în principal de respectarea principiului economicităţii în efectuarea unor cheltuieli” şi că unele constatări ale auditorilor sunt deja contestate în instanţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite