Andrei Chiliman s-a prezentat luni la Secţia de Poliţie, aşa cum i se impune prin măsura controlului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Chiliman se află sub control judiciar
Andrei Chiliman se află sub control judiciar

Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1 din Capitală, s-a prezentat, luni dimineaţă, la Secţia 1 Poliţie, aşa cum i se impune prin măsura controlului judiciar.

Chiliman a refuzat să dea declaraţii atât la intrarea în sediul secţiei de poliţie, cât şi la ieşire. 

Potrivit măsurii impuse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Andrei Chiliman trebuie să meargă la Secţia 1 Poliţie în zilele de luni şi joi, la ora 8.30, conform progamului stabilit cu poliţiştii supraveghetori, pe 20 iunie, după ce instanţa supremă a dispus măsura controlului judiciar.

De asemenea, în perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1.

Andrei Chiliman, urmărit penal

Primarul suspendat al Sectorului 1, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a edilului, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi, din 19 iunie, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Pe 22 iunie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi.

Andrei Chiliman declara atunci că i-a fost pus sechestru „pe declaraţia de avere” şi că a contestat decizia.

Vlad Moisescu spunea că în ceea ce-l priveşte a fost instituit sechestru pe case, acţiuni şi conturi şi că va contesta măsura asigurătorie.

Moisescu şi Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Chiliman şi Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracţional ar fi obţinut de la reprezentanţii firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu, susţin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi cerut, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV.

„Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală", arată anchetatorii.

De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din „comisionul” cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiţă, în care funcţionează postul România TV.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Sechestrul pe averea Andrei Chiliman, redus la aproximativ 11,6 milioane de lei

Motivare ICCJ: Controlul judiciar pentru Chiliman, Moisescu şi Costescu, suficient raportat la probele DNA

Andrei Chiliman s-a autosuspendat din funcţiile deţinute în PNL

Andrei Chiliman, cercetat în continuare sub control judiciar. Magistraţii au respins cererea de arestare preventivă 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite