Alexandru Arșinel și controversele din viața lui. Ce s-a întâmplat în cazul transplantului de rinichi

0
0

În 2013, Alexandru Arșinel era supus unei intervenții de transplant de rinichi. A urmat un scandal imens, care a durat ani de zile, actorul fiind acuzat că a făcut transplantul „peste rând“.

Alexandru Arșinel la spital, după transplantul de rinichi
Alexandru Arșinel a fost supus unui transplant de rinichi în 2013

În august 2013, actorul Alexandru Arşinel, la vremea respectivă director al Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase“ din Bucureşti, a suferit un transplant renal la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. El a primit rinichiul unui tânăr care s-a sinucis, cu o zi înainte, la Târgu Mureş. „A fost norocos pentru că nu a trebuit să aştepte mult. S-a găsit repede un donator, lucru foarte rar întâlnit întrucât el are grupa 01 de sânge şi pentru aceste persoane se găsesc cel mai greu donatorii“, declara atunci coordonatorul operaţiei, Mihai Lucan.

La scurt timp au apărut acuzații că, în cazul actorului nu a fost respectat protocolul, că acesta nu a fost pe o listă de așteptare (deși existau cazuri mai grave) și că operația s-a făcut „peste rând“.

În scurt timp, totul s-a transformat într-un scandal naţional. Preşedintele unei asociaţii care se ocupa de pacienţii cu insuficienţă renală a înaintat plângeri la Parchet, la Ministerul Sănătăţii, la Preşedinţie şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Totuși, plângerea penală a fost clasată după patru ani, deoarece anchetatorii au stabilit că asociaţia care a depus-o nu a fost direct afectată de faptele penale reclamate.

Alexandru Arșinel, atacat după transplantul de rinichi

Alexandru Arșinel s-a aflat multă vreme în centrul acestui scandal, în care au luat atitudine persoane publice, actori, oameni de televiziune, dar și oameni obișnuiți.

Nu, domnule Arşinel! Dumneata nu meritai acest rinichi! Mai ales că era un 01! Dumneata ai furat dreptul altcuiva la viaţă! Nu-l meritai măcar pentru că, împreună cu acoliţii dumitale, ai căpuşat Teatrul Tănase care a ajuns, din punct de vedere artistic, o suşă ordinară care să vă permită să vă umpleţi de bani. Vă invit să vă luaţi rinichiul şi să vă daţi jos labele de pe Teatrul Tănase! Sunt atâţia tineri care nu au unde să joace şi care înteleg ce înseamnă un show de varietăţi în 2013! Spuneau colegii dumneavoastră mai vârstnici că sunteţi un «bun naţional». Vă invit, domnule Arşinel, să demonstraţi asta. Că n-aţi mai făcut-o de vreo 30 de ani. Aş vrea să închei spunând «Cu respect», dar mi l-am pierdut“, spunea, la vremea respectivă, Mihai Bendeac, într-o scrisoare deschisă.

Alexandru Arşinel a susținut că nu a contat faptul că era persoană publică, ci starea în care se afla atunci când medicul a decis să îi facă transplanul. „Întâmplarea face că am un nume care rezonează într-un anumit fel şi jigodiile profită de treaba asta. Nu a contat numele meu, a contat că mai funcţionam 7% cu rinichii“, declara Alexandru Arșinel.

Alexandru Arșinel a murit pe 29 septembrie, la 83 de ani. În ultimul an, actorul s-a confruntat cu probleme grave de sănătate și a fost internat de mai multe ori.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite