Alertă alimentară. Somon afumat, contaminat cu o bacterie periculoasă, retras de la comercializare
0Un lot de somon afumat, în care a fost descoperită prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes, a fost retras de la comercializare din lanţul de magazine al unui supermarket.

Miercuri, 18 decembrie, lanţul de magazine Auchan a anunțat retragerea de la comercializare a produsului „Auchan File de Somon sălbatic de Alaska afumat”, după ce a fost depistat faptul că produsul este contaminat cu bacteria Listeria monocytogenes.
Somonul afumat retras de pe piaţă are gramajul de 100 de grame și face parte din lotul cu data de expirare 5 ianuarie 2025, potrivit comunicatului ANSVSA.
Cei care au cumpărat produsul cu codul EAN 5949084019964, din lotul 05012025, sunt sfătuiți să nu îl consume, deoarece se expun riscului de a contracta bacteria. Ei pot returna produsul la orice magazin Auchan, unde vor primi înapoi contravaloarea acestuia, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
“Grupul Auchan efectuează rechemarea produsului Auchan File de Somon afumat de Alaska 100g.
Motivul retragerii: contaminare cu Listeria monocitogenes.
Persoanele care au achiziţionat produsul de mai jos sunt rugate să nu îl consume, să îl returneze la Serviciul Clienţi din magazinul Auchan de unde l-au cumpărat şi vor primi înapoi contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesară.
Doar produsele cu data de expirare 05.01.2025 care fac parte din lot 05012025 sunt vizate de rechemare. AUCHAN FILE DE SOMON SALBATIC DE ALASKA AFUMAT 100g EAN 5949084019964 lot 05012025, data de expirare 05.01.2025”, a transmis ANSVSA.
Simptome ale contaminării cu Listeria monocytogenes
Persoanelor care au consumat deja produsele şi au simptome precum febră simplă sau însoţită de dureri de cap li se recomandă să adreseze medicului.
Cele mai expuse categorii sunt femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă trebuie, care trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome, care pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni..
Simptomele listeriozei pot varia în funcţie de severitatea infecţiei şi de persoana afectată. Este important de remarcat că simptomele listeriozei pot apărea la câteva zile sau chiar săptămâni după expunerea la bacterie, potrivit specialiştilor.