366 de dosare penale pentru fraude cu peste 1.100 de certificate de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Certificatul verde digital

Poliţia investighează sute de cazuri separate privind posibile fraude la eliberarea a peste 1.100 de certificate de vaccinare, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog. În plus, în ultima săptămână au fost date 21.500 de amenzi pentru nepurtarea măştii de protecţie.

„Vă informăm că în prezent sunt în lucru 366 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate şi adeverinţe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 868 de persoane. Pentru exemplificare vă reamintesc de cazul aflat în cercetarea poliţiştilor din cadrul I.P.J. Timiş – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul I.P.J. Mehedinţi şi I.P.J. Gorj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara. Dosarul a fost întocmit după ce mai multe persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” din Timişoara cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi au arătat la internare certificate de vaccinare, dau au recunoscut ulterior în faţa cadrelor medicale că de fapt nu s-au vaccinat. În urma percheziţiilor efectuate în mai multe localităţi din Timiş, Mehedinţi şi Gorj au fost descoperite înscrisuri relevante în cauză şi au fost ridicate medii de stocare şi sisteme informatice ce urmează a fi supuse unor percheziţii informatice. De asemenea, au fost puse în executare opt mandate de aducere. Poliţiştii au reţinut un bărbat pentru 24 de ore, iar ieri, Judecătoria Timişoara a dispus arestarea preventivă pentru 30 zile  pentru fals intelectual, uz de fals, fals informatic" şi zădărnicirea combaterii bolilor, a subliniat comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI mai spune că poliţiştii au intesificat verificările în teren. „În ultima săptămână, efectivele MAI împreună cu angajaţi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu, au intensificat acţiunile de control, fiind desfăşurate peste 8.300 de acţiuni de control, în cadrul cărora au fost verificaţi aproximativ 34.000 de operatori economici, 2.000 de operatori transport persoane şi peste 400.000 de obiective de interes, dintre care 30.700 spaţii de alimentaţie publică. Zilnic, în medie au fost verificate şi peste 116.000 de persoane”, a mai afirmat Monica Dajbog.

În plus, în acelaşi interval, în cadrul misiunilor desfăşurate pentru limitarea răspândirii Covid, au fost deschise 47 de dosare penale, în care sunt cercetate 51 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite