Studenţii cer majorarea subvenţiei acordate la transportul feroviar şi cu metroul la 90%

0
0
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere majorarea subvenţiei acordate la transportul feroviar şi cu metroul pentru studenţi de la 50% la 90%. Totodată federaţia studenţească precizează că impactul bugetar pe care l-a avut eliminarea gratuităţii la transportul feroviar „a fost nesemnificativ”.

„În perioada 2017-2021, între adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 2/2017 şi adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 8/2021, toţi studenţii înmatriculaţi la studii universitare cu frecvenţă în România au beneficiat de gratuitate la transportul feroviar, clasa a-II-a. Această facilitate a fost de natură să asigure o serie largă de beneficii directe şi imediate pentru studenţi, precum creşterea accesibilităţii studiilor pentru studenţii navetişti, a implicării în acţiuni de voluntariat, a posibilităţii de a participa la diverse evenimente pentru studenţi şi tineri. În contextul în care România este penultima ţară din UE la cheltuieli publice/student şi luând în considerare că alte state (precum Slovacia sau Bulgaria) au politici similare sau ponderi net superioare celei de 50% din prezent, credem că toate acestea nu pot reprezenta decât un beneficiu pentru mediul universitar din România”, se arată într-un comunicat transmis luni de ANOSR.

ANOSR precizează că impactul bugetar pe care l-a avut eliminarea gratuităţii la transportul feroviar „a fost nesemnificativ”.  

„Dispariţia acestei facilităţi nu a ajutat în vreun fel semnificativ bugetul de stat. O astfel de subvenţie reprezintă, într-adevăr, o formă de protecţie socială a studenţilor din România şi suntem convinşi că, având în vedere specificul socio-economic al mediului studenţesc din ţara noastră, aceasta este necesară şi utilă”, menţionează sursa citată.

De asemenea, potrivit ANOSR, ca urmare a creşterii preţurilor la biletele de tren, în contextul scumpirii combustibilului „acordarea unei astfel de facilităţi ar fi o măsură extrem de inteligentă dat fiind faptul că ar putea fi acordată o subvenţie direcţionată către o categorie specifică a populaţiei, care nu se bucură, în majoritatea ei covârşitoare, de resurse financiare semnificative”, precizează federaţia studenţească.

Totodată, potrivit acestora, o astfel de măsură ar încuraja mersul cu trenul şi cu metroul, „un transport ecologic, verde”, tendinţă pe care statul este direct interesat să o încurajeze.

,,În final, având în vedere faptul că unul dintre aşa-zisele argumente invocate la momentul eliminării gratuităţii a fost faptul că studenţii rezervau bilete fără a avea intenţia de a le folosi, blocând astfel accesul celorlalţi pasageri, ANOSR consideră că introducerea unei reduceri de 90% ar elimina orice fel de scuză care ar putea fi adusă”, conchide federaţia studenţească.

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite