Noile condiţii pentru începerea noului an şcolar: distanţă de 1 metru între elevi, iar declaraţia pe propria răspundere a părinţilor este eliminată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul an şcolar este anunţat pentru 14 septembrie
Noul an şcolar este anunţat pentru 14 septembrie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declarat, marţi, că ”primordială, pentru începerea anului şcolar în scenariul cel mai optimist este distanţarea, astfel că este obligatorie existenţa distanţării de 1 metru între elevi sau folosirea unor separatoare.

Dezbaterile asupra măsurilor sanitare care vor trebui respectate în şcoli odată cu începerea noului an şcolar în pandemie s-au încheiat vineri, astfel că este de aşteptat ca oficialii de la Educaţie şi de la Sănătate să anunţe ce au decis. 

"Acesta este un altfel de an şcolar, cu provocări impuse de situaţia epidemiologică în care ne aflăm. În această perioadă am lucrat alături de colegii mei şi de autorităţile statului pentru revenirea copiilor în spaţiul şcolii în condiţii de siguranţă", a anunţat Monica Anisie.

Ministrul Educaţiei a afirmat că ghidurile metodologice sunt împărţite pe educaţie timpurie, învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal, vocaţional, profesional, tehnic şi special.

Potrivit ministrului, s-au elaborat metodologiile pentru examenele naţionale din anul şcolar 2020-2021 şi s-a realizat noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, noutatea fiind debirocratizarea activităţii didactice.

"Sunt prevăzute măsuri încât activitatea să se concentrze asupra elevului, şi nu asupra realizării hârtiilor. Comisia de tăiat hârtii a propus reducerea acsestui număr de hârtii şi iată că se şi realizează", a mai spus Anisie.

De asemenea, aceasta a anunţat că Televiziunea Română a început deja să filmeze lecţiile care vor fi difuzate în cadrul programului " Teleşcoala", iar de astăzi va fi operaţionalizat un program de informare, educatiacontinua.edu.ro, unde pot fi regăsite toate detaliile legate de acest an şcolar.

Totodată, săptămânal vor fi organizate teste de antrenamente pentru elevii care susţin examene naţionale.

”1 septembrie vine cu o serie de măsuri de revenire la o viaţă cvasinormală. Cea mai importantă este începerea anului şcolar. Înţelegem cu toţii care ar fi impactul neînceperii anului şcolar. Avem această misiune de a asigura începerea anului şcolar şi de a asigura condiţii de siguranţă. Sunt aceleaşi precauţii de la începutul aceste pandemii: distanţare, dezinfectare, portul măştii. Am avut experienţa desfăşurării examenelor naţionale, care s-au desfăşurat în condiţii de siguranţă. Am adaptat o serie de reguli pentru învăţământul preuniversitar şi universitar. Dacă aplicăm aceste reguli, acele riscuri de cazuri noi pot fi acoperite”, a declarat Nelu Tătaru. 

Ministrul Sănătăţii a declarat că la data 7 septembrie INSP va face publică evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ teritorială, în funcţie de care se va realiza scenariul pentru fiecare unitate şcolară. 

”Pe 10 septembrie Consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare vor prezenta DSP-urilor şi Inspectoratelor Şcolare scenariul după care s-au hotărât să înceapă anul şcolar. Primordială este distanţarea de 1 metru. Trebuie să există circuite în şcoli, cât şi diferenţierea orarului la clasele primare. Acestea sunt măsuri similare luate la nivel european. De asemenea, nu va mai exista acea declaraţie pe proprie răspundere, iar copiii de la grădiniţe nu vor purta mască de protecţie”, a adăugat Nelu Tătaru.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite