Ministerul Educației poate acorda burse românilor care studiază în străinătate

0
Publicat:

Ministerul Educaţiei poate acorda burse studenţilor care învaţă în străinătate, potrivit Ordonanţei de urgenţă 13/2023 aprobate miercuri în Camera Deputaților.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

OUG 13/2023 are ca obiect de reglementare modificarea Legii educaţiei naţionale, iar Camera Deputaţilor a adoptat-o în forma venită de la Guvern, fără alte amendamente.

„Cunoscând faptul că legislaţia actuală în materie de mobilitate universitară internaţională limitează oferta de burse la stagii universitare parţiale de masterat, de doctorat, precum şi la stagii postdoctorale şi de cercetare pentru tinerii români, nefacilitând accesul la studiile universitare complete de masterat şi de doctorat, este necesară susţinerea financiară a tinerilor români care candidează şi sunt admişi la instituţii internaţionale de prestigiu, precum Institutul Universitar European de la Florenţa, Colegiul Europei. (...) Ministerul Educaţiei poate acorda anual burse de stagii de studii universitare şi postuniversitare, stagii universitare complete de masterat şi de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obţin prin concurs organizat la nivel naţional. Numărul, domeniile, condiţiile de finanţare şi procedura de acordare a burselor se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei", se arată în actul normativ.

Proiectul urmează să fie adoptat şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind primul for sesizat în acest caz.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite