EXCLUSIV Bezna minţii. Pilde dintr-un manual auxiliar de Religie: Desfrânata cu 3 copii pe care au mâncat-o viermii de vie după ce i-a putrezit carnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

După cazurile profesorilor de Religie care au dat fel de fel de interpretări tragediei din Colectiv, cum ar fi clasicul "rockerii sunt satanişti", aflăm că un auxiliar de Religie cu mesaje tulburătoare circulă prin şcoli.

Este vorba de auxiliarul pentru ora de Religie de la clasa a IX-a, de la editura Sf. Mina, aceeaşi editură care a scos şi controversatul manual în care era exemplificat într-o poză cum dacă minţi şi faci rele, atunci vei fi călcat de maşină. Concret, la capitolul Muzica în viaţa tinerilor din auxiliar scrie că muzica modernă îi învaţă pe tineri numai lucruri rele, cum ar fi sexul. "Din păcate, muzica contemporană nu-l mai eliberează pe tânăr din legăturile trupeşti, ci dimpotrivă, îl leagă de ele. Drept exemplu despre ceea ce poate face muzica din om, avem America anilor '60, când are loc o adevărată revelaţie a drogurilor, a sexului şi anticreştinismului. Acestea l-au determinat pe celebrul John Lennon până la a exclama: Creştinismul e pe moarte, se topeşte".

Mai mult, într-un alt capitol, întâlnim o pildă parcă scoasă din Evul Întunecat. "În Munţii Apuseni a trăit o femeie desfrânată şi vrăjitoare vestită în partea locului. O chema Minerva, trăia în comuna Izvorul Ampoului, judeţul Alba. Această femeie, nefiind căsătorită, a născut trei copii cu trei bărbaţi, a făcut multe avorturi şi a păcătuit mult. nepurtând grijă în sufletul ei. Ba s-a ocupat foarte mult de vrăjitorie. Din noiembrie 1998 s-a îmbolnăvit foarte rău, trupul i s-a umflat de răni, carnea  a început să-i putrezească, încât o mâncau viermii de vie. Dar nici în ultimele clipe ale vieţii n-a vrut să se spovedească şi să se împărtăşească. La 9 iunie 1999 a murit în chinuri groaznice, în vârstă de 70 de ani. Îndată ce a murit, chipul i s-a transformat cu totul şi a luat o înfăţişare înfricoşătoare, încât rudele au acoperit-o cu o pânză, pentru că lumea se speria de ea. Trupul i s-a umflat atât de tare, încât nu mai încăpea în sicriu şi a trebuit să fie tăiată pe burtă. Mirosea foarte greu şi nimeni nu putea să stea lângă ea. Aceasta a fost o pedeapsă de la Dumnezeu, pentru că a fost vrăjitoare, a trăit în păcate mari, a murit neîmpăcată cu Hristos, nepurtând griă de sufletul ei". Acestea sunt exact rîndurile din auxiliarul de Religie.

Preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din Romînia, Toma Pătraşcu, spune referitor la astfel de "pilde" că nu reuşim ca naţie să ne trezim din somnul raţiunii. "De fiecare dată când iese ceva de genul acesta în presă, Ministerul Educaţiei şi şcolile spun că e vorba de un accident, dar, în realitate, vedem că aceasta este norma. Sunt foarte mulţi profesori de Religie care propagă astfel de mesaje în şcoli, gândiţi-vă câte cazuri au ieşit la iveală în ultimele zile doar în Bucureşti", a spus Pătraşcu referindu-se la plângerile din mai mult şcoli, unde elevii au raportat grozăviile pe care le-au auzit la ora de Religie vizavi de tragedia din Colectiv.

Profesorul de Filosofie Horia Pătraşcu, director adjunct la Colegiul Naţional "George Coşbuc" din Capitală spune că citatele din auxiliar ţin de patologie. "În primul rând trebuie să fim atenţi, nu e un manual, ci un auxiliar, apoi trebuie văzut dacă are avizul Ministerului Educaţiei, fiindcă oricine poate să propună auxiliare. Dacă eu scriu un auxiliar de matematică şi în interior scriu că tabla înmulţirii trebuie învăţată pe coji de nucă, pot fi doar un nebun care nu are nicio treabă cu manualele şi cu şcoala. Într-adevăr, citatele din auxiliarul acesta ţin de patologie şi fac parte din literatura underground duhovnicească pentru uzul babelor, din învăţăturile nu ştiu cărui duhovnic cu patru clase", a spus Pătraşcu.

Cîmpeanu: Ar trebui avizate numai acele auxiliare care vin să sprijine acumularea de cunoştinţe şi de competenţe

Nu demult, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că ar trebui avizate doar auxiliarele care vin în sprijinul acumulării de competenţe şi cunoştinţe. "Religia intră în incidenţa revizuirii curriculei. Problemele au fost reclamate la nivelul auxiliarelor, sunt şi lucruri neconforme care trebuie revizuite. Se încadrează într-un alt element important, problema acestor auxiliare. Unul din aspectele importante este avizarea de către Ministerul Educaţiei. Mi-am asumat responsabilitatea profesionalizării avizului pe care îl oferă ministerul. El nu trebuie să fie formal. Avem manuale ieftine şi venim cu auxiliare costisitoare. Folosirea unui auxiliar ţine de decizia cadrului didactic. Nu cred că este bine să se renunţe total la auxiliare, dar e necesar să fie avizate doar acele auxiliare care vin să sprijine acumularea de cunoştinţe şi de competenţe. Noile manuale au şi variantă digitală şi fac mai puţin necesară prezenţa auxiliarelor", a spus Cîmpeanu. 

auxiliar religie 2
auxiliar religie 1
EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite