Elevii ar putea primi tichete pentru îmbrăcăminte și rechizite

0
Publicat:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pus în dezbatere publică un act normativ prin care preșcolarii și elevii din mediile dezavantajate ar putea primi tichete sociale pentru procurarea de rechizite, îmbrăcăminte și alte articole pentru școală.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Valoarea unui tichet este de 500 de lei și se acordă o singură dată, într-un an școlar.

„Pentru a atenua riscul de părăsire timpurie a școlii, se impune necesitatea continuării Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați (S.N.S.E.D) – Programul Social „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional”, implementată prin POAD 2014-2020”, se argumentează în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit aceleiași surse, „prin prezenta ordonanţă de urgenţă se propune aprobarea Schemei naţionale de sprijin pentru preșcolarii și elevii dezavantajați, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional 2023-2027, în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027”.

410.000 de copii, beneficiari 

Beneficiari ai acestei măsuri ar urma să fie 410.000 de preșcolari și elevi din învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Concret, categoriile de copii care se califică pentru acest sprijin sunt: „copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 și cei din învăţământul de stat primar și gimnazial care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 și Legii nr. 126/2002, respectiv care provin din familii cu venit mediu de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară”.

Tichetele sociale educaționale vor ajunge la beneficiari sub formă de carduri, nefiind permisă „efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar”. Suma de 500 de lei poate fi cheltuită numai în România.

Pentru a obține acest ajutor, se mai spune în proiectul de act normativ, școlile vor informa părinții cu privire la condițiile de eligibilitate și vor completa o cerere din care să reiasă componența familiei. Cererea de acordare a tichetului social pe suport electronic ar urma să poată fi depuse în termen de 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor, adică în prima decadă a lui octombrie.

După ce sunt depuse cererile, școlile le introduc în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România. Ulterior, lista „cu destinatarii finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite