Industria ospitalității cere Guvernului să păstreze tichetele de masă exclusiv pe carduri

0
Publicat:

Industria ospitalității a trimis luni premierului Marcel Ciolacu o scrisoare deschisă prin care îi cere să păstreze tichetele de masă exclusiv pe carduri, cu restricționările de rigoare.

Tichete de masă
Industria ospitalității cere premierului să păstreze tichetele de masă pe carduri

Suntem îngrijorați de modul în care sunt anulate măsurile bune din România. Nu înțelegem măsura absurdă prin care s-a decis acordarea de tichete de masă și în bani și vă solicităm domnule premier, Marcel Ciolacu, să păstrați tichetele de masă așa cum sunt ele în România de peste 25 de ani, pe cardurile specifice de tichete pe care le folosesc deja peste 3 milioane de angajați. Nu creați o situație riscantă în care să fie pusă sub semnul întrebării singura masă certa a 3 milioane de oameni!”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții industriei subliniază că aceste carduri de masă sunt acordate angajaților pentru a mânca la prânz, iar prin modificarea pe care Executivul intenționează să o aplice, riscă să „deschidă o cutie a Pandorei”, care va schimba în mod dramatic destinația acestor bani, transformându-i în lichidități care vor ajunge în alte zone ale economiei, cum ar fi jocurile de noroc.

Afacerile ar scădea cu peste 6 miliarde de lei în 2024

Conform unei analize a datelor financiare recente realizate de Frames, afacerile companiilor din zona de servicii de servire a mesei (COD CAEN 5610) ar putea înregistra o scădere de peste 6 miliarde de lei în 2024 prin adoptarea măsurii de a permite și acordarea în cash a tichetelor de masă.

Din 1998, de când au fost introduse și în România, utilizarea tichetelor de masă a dus la dezvoltarea restaurantelor și a cantinelor, prin educarea angajaților să își ia pauza de masă și să mănânce la prânz. Este un semn de normalitate, iar România are nevoie de politici care păstrează piața muncii competitivă. Sperăm că în spatele acestei propuneri stă și o analiză riguroasă a impactului pe care această modificare il va avea și asupra industriei HORECA, care își revine cu greu după anii de pandemi. PSD a anunțat vineri că susține menținerea tichetelor de vacanță în forma în care sunt astăzi, tocmai pentru a proteja industria autohtonă. Credem că tichetele, indiferent de destinația lor, trebuie să fie tratate unitar și coerent, ca niște instrumente cu trasabilitate care ajută statul să îndeplinească un scop final și anume, politicile de protecție socială.

45 de state acordă tichete de masă exclusiv pe carduri

Tichetele de masă sunt acordate în peste 45 de țări, exclusiv pe carduri dedicate care pot fi utilizate pentru a mânca la prânz. De peste 60 de ani, tichetele de masă au încurajat angajații să mănânce la prânz, iar această politică a avut un impact semnificativ asupra productivității muncii. Organizația Mondială a Muncii și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au analizat impactul pozitiv al funcționării acestui instrument de politică socială și au considerat că în România implementarea acestui instrument a adus doar beneficii.

Sănătatea unui popor, pe lângă nivelul de educație și de siguranță, sunt condiții esențiale care contribuie la buna dezvoltare a unei țări. Am apreciat foarte mult faptul că Guvernul intenționează să mărească numărul de beneficiari școlari de la 180.000 la 1 milion prin schimbarea programului Masa Caldă în Masă Sănătoasă și, în egală măsură, am apreciat poziția partidului pe care îl conduceți referitoare la dorința de a păstra lucrurile bune din economie cum ar fi tichetele de vacanță și tocmai de aceea este foarte greu de crezut că ar putea exista o inițiativă de a distruge sistemul tichetelor de masă creat cu mari eforturi în ani de zile, de mese calde servite în unități de alimentație publică”, se arată îân scrisoarea deschisă.

Pentru ca România să devină o țară competitivă, în primul rând trebuie să aibă o forță de muncă sănătoasă și productivă, iar statul este cel care sprijină și ghidează angajatorii cu privire la politicile de resurse umane care pot ajuta angajații: să mănânce la prânz, să facă sport, să meargă la controale medicale etc. Ori dacă se renunță la toate aceste măsuri și se acordă doar bani, doar din dorința de a strânge mai mulți bani la buget, într-un final oamenii vor economisi sumele respective sau le vor folosi cum vedem des, din păcate, la jocuri de noroc și altele.

3 milioane de români mănâncă folosind tichetele de masă

Domnule prim-ministru Ciolacu, scriu reprezentanții industriei ospitaliere, tichetele de masă nu sunt un moft, acestea reprezintă o modalitate de protecție a angajaților, care trebuie să mănânce la prânz, tichetele de masă sunt o formă de grijă față de 3 milioane de români care prin acest instrument mănâncă cel puțin o masă pe zi. Tichetele de masă înseamnă foarte mult pentru restaurantele și cantinele din România, sunt oxigenul care le asigură continuarea afacerii. Creșterea prețurilor la produsele alimentare impactează mult industria HORA din România și această noua decizie a Guvernului, de a permite acordarea tichetelor de masă în bani, va duce la scăderea dramatică a numărului de angajați care mâncau la prânz în cantine și restaurante.

În conformitate cu Directiva 89/391/CEE privind securitatea și sănătatea în muncă, angajatorul are datoria de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în privința oricărui aspect legat de activitatea profesională. Articolul 31 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prevede că orice lucrător are dreptul la condiții de muncă care să respecte sănătatea, securitatea și demnitatea sa. Nici generarea sau creșterea profiturilor, nici cresterea încasărilor la bugetul de stat, nici reducerea costurilor forței de muncă ori garantarea flexibilității pentru angajatori nu se pot realiza în detrimentul sănătății și al securității lucrătorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite