Decontările profesorilor navetişti ar putea veni direct de la minister. Legea mai are nevoie doar de un vot în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Circa 65.000 de profesori navetişti ar putea primi decontarea transportului direct de la Ministerul Educaţiei, nu de la autorităţile locale ca până acum, practică ce a provocat numeroase întârzieri şi nereguli în returnarea banilor. Proiectul de lege mai are nevoie de un vot în plenul Camerei Deputaţilor, după ce a fost votat miercuri de Comisia pentru Învăţământ.

Legea mai prevede ca decontul să se facă atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar.

„Una dintre problemele serioase cu care se confruntă peste 65.000 de cadre didactice este faptul că autorităţile locale refuză sau nu-şi permit să deconteze costul transportului, profesorii fiind nevoiţi să scoată bani din propriul buzunar pentru a-şi face meseria. Primăriile sărace sunt cele care nu pot deconta acest cost, iar cei penalizaţi sunt exact elevii din comunităţile dezavantajate care înregistrează rate ridicate de abandon şcolar”, a precizat Raluca Turcan, vicepreşedinte PNL, într-un comunicat de presă.

De altfel, în luna mai, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut public Guvernului României să suplimenteze, la rectificarea bugetară din luna iunie, fondurile pentru acele consilii locale care se confruntă cu probleme financiare, astfel încât acestea să poată deconta cheltuielile cu  naveta personalului didactic.

”Cea mai mare problemă care împiedică unele consilii locale să deconteze naveta este legată de bani. Sunt autorităţi locale care sunt bine intenţionate în ceea ce priveşte decontarea navetei personalului didactic, dar nu dispun de fondurile necesare pentru plata acesteia”, a explicat atunci preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Ministrul Educaţiei, acuzat de Raluca Turcan că vrea să lase profesorii fără bani de navetă

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, în luna mai, că Ministerul Educaţiei le pregăteşte o surpriză majoră cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar navetist din toate şcolile, respectiv decontarea abonamentelor lunare de către autorităţile locale, ceea ce va întârzia plăţile şi va plafona nivelul.

Ministrul Educaţiei a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută pe 10 mai, la sediul PSD, că normele metodologice propuse nu constituie altceva decât o reparaţie privind drepturile cadrelor didactice, fiind o solicitare de bază şi unanimă a sindicatelor din învăţământ, cuprinsă de altfel şi în acordul asupra unor măsuri în domeniul educaţiei, semnat între sindicate şi Guvern în luna octombrie 2014.

„Sunt surprins să constat că, după 18 ani de când naveta cadrelor didactice şi cadrelor didactice auxiliare se decontează prin bugetele autorităţilor locale, sunt persoane care află cu o întârziere de 18 ani acest lucru”, a spus ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu susţine că modificarea vine în sprijinul profesorilor

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării sunt obligate să iniţieze o hotărâre de guvern cu privire la prevederile Ordonanţei 83/2014, iar aceste norme au menirea tocmai de a evita întârzierile la plata decontării.

„Decontul se face în luna următoare prezentării documentelor justificative pentru decont, nu vor mai exista întârzieri, cum există acum, de patru, cinci, şapte luni sau mai mult”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că normele metodologice nu plafonează cuantumul abonamentelor, decontându-se integral valoarea abonamentelor pentru transportul auto, feroviar sau naval. Doar în cazul transportului feroviar, dacă se efectuează cu alţi operatori decât CFR, decontarea se va face la nivelul unui abonament CFR.

Ministrul Educaţiei a precizat că actul normativ prevede şi dreptul cadrelor didactice de a deconta transportul cu automobilul proprietate personală, iar bugetele autorităţilor locale mai sărace vor fi suplimentate de la bugetul de stat, pe baza cotelor defalcate de TVA, pentru a permite plata acestor deconturi.

Raluca Turcan acuză „taxă pe învăţătură”

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, spunea că Guvernul va introduce astfel „taxa pe învăţătură”.

"Ponta pune 65.000 de profesori în imposibilitatea de a-şi ţine orele. Printr-un simplu HG, peste jumătate de milion de elevi pot rămâne fără cadre didactice la catedră. Ministerul Educaţiei pregăteşte o surpriză majoră cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar navetist din toate şcolile: decontarea abonamentelor lunare să se facă de către autorităţile locale", se arăta în comunicatul transmis sâmbătă de vicepreşedintele PNL.

Raluca Turca preciza că acest lucru înseamnă întârzieri garantate la plata decontărilor şi discriminarea cadrelor didactice care lucrează în comunităţi sărace, deoarece primăriile sărace cu siguranţă nu vor putea include astfel de cheltuieli în bugetele locale.

"Guvernul plafonează şi abonamentele cadrelor didactice la nivelul tarifului perceput de CFR, tren clasa a II-a. Prin urmare, în 90% din cazuri, la fel cum s-a întâmplat cu plafonarea abonamentelor pentru elevii navetişti, cadrelor didactice li se va deconta o foarte mică parte din abonament, acolo unde nu există tren. Adică, profesorii vor plăti 300 de lei abonamentul lunar, iar şcoala/primăria, va deconta doar 50 de lei! Este o plafonare mascată. În zonele de munte, zonele rurale, exact acolo unde este un deficit major de personal didactic, nu există tren!", se afirma în comunicat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite