Copiii expuşi la mai multe limbi străine îi înţeleg mai bine pe cei din jur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu, publicat în prestigioasa revistă ştiinţifică Psychological Science, de patru cercetători de la Universitatea din Chicago, arată că acei copii care vorbesc mai multe limbi îi înţeleg mai bine pe cei din jur.

Teoria oamenilor de ştiinţă s-a conturat după un experiment social, care s-a desfăşurat astfel: au rugat un adult să li se adreseze copiilor monolingvi, bilingvi şi copiilor care au fost expuşi la o limbă străină să mute obiectele care blocau vederea adultului. 

Copiii au putut vedea maşini de jucărie de diferite mărimi, chiar şi o maşină mai mică pe care adultul nu o putea vedea. Când adultul a spus: ”Văd o maşină mică” şi i-a solicitat copilului să o mute, copilul bilingv şi cel expus la o limbă străină au mutat maşina de mărime medie – adică cea mai mică maşină pe care adultul o putea vedea – un procent de reuşită de 75%. Copiii monolingvi au reuşit să mute maşină corectă într-un procent de doar 50%. Copiii expuşi la alte limbi au fost capabili să înţeleagă o perspectivă diferită, sugerează studiul care a fost efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 6 ani. 

“Concluzia relevată de studiul american am observat-o şi eu, din practică, de foarte mulţi ani, însă abia acum avem dovezi palpabile care să ne demonstreze că micuţii multilingvi sau cei expuşi la alte limbi au o percepţie mai profundă asupra realităţii înconjurătoare. Totodată, am observat că avantajele comunicative dovedite de copiii poligloţi pot avea origini sociale şi că expunerea multilingvistica a copilului poate fi cheia dezvoltării sale sociale, cu efecte foarte bune pe termen lung”, declară specialistul în educaţie Ştefania Filip, coordonatorul Centrului Educaţional Helen Doron English.

În acelaşi timp, specialistul afirmă că dacă ne raportăm la adulţi, deja a devenit o axiomă zicală conform căreia persoanele care vorbesc mai multe limbi au avantaje atât din punct de vedere profesional, cât şi în viaţă sa personală.

“De aceea, opinia mea profesională este că nu e nimic nenatural să ne expunem copiii la mai multe limbi străine. Din contră, vom avea plăcută surpriză să constatăm că micuţii noştri vor înţelege mult mai bine ce se întâmplă în jurul lor, iar efectele pozitive se vor resimţi chiar şi atunci când vor deveni adulţi. Ne bucurăm să putem oferi educaţie de cea mai bună calitate copiilor prin cursurile specializate de predare a limbii engleze ca limbă maternă de la Helen Doron English. Locaţiile Helen Doron English sunt în toată ţară şi noi centre educaţionale se deschid în mod constant pentru a aduce cât mai aproape de copii şi de părinţi educaţia de calitate”, declară specialistul în educaţie Ştefania Filip, coordonatorul Centrului Educaţional Helen Doron English.

           

Helen Doron English este o instituţie internaţională cu un succes de 30 de ani în predarea limbii engleze pentru copii de la 0 la 18 ani. Peste 2 milioane de copii din întreaga lume  vorbesc astăzi engleză datorită Helen Doron English. Centrul Internaţional Helen Doron English din Constanţa a fost nominalizat la Gala “Zece Oameni de Valoare pentru Constanţa”, pentru prestigioasă activitate din domeniul educaţiei copilului.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite