Avocatul Poporului: În Şcoala Specială nr. 4 din Bucureşti nu au fost respectate prevederi din Legea privind protecţia copilului

0
0

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a stabilit, în urma verificărilor făcute la Şcoala Specială Gimnazială Nr. 4 din Bucureşti, unde s-a făcut o sesizare privind violenţe exercitate asupra copiilor cu dizabilităţi de către un profesor, că nu au fost respectate o serie de prevederi din Legea privind protecţia copilului şi a solicitat conducerii unităţii de învăţământ investigarea oricăror suspiciuni de abuzuri exercitate asupra copiilor.

În plus, acesta a cerut realizarea unor modalităţi eficiente de monitorizare a activităţii instructiv-educative, dar şi luarea în calcul a montării de camere de supraveghere în săli de clasă sau pe holuri.

Avocatul Poporului a constatat, între altele, că Procedurile de lucru privind Protecţia elevilor împotriva abuzurilor în şcoală, Procedura privind relaţia şcoală-familie şi Procedura sistemului de control managerial privind relaţia personalului didactic cu elevii, elaborate în cadrul Şcolii Speciale Gimnaziale nr. 4 Bucureşti şi aprobate de conducerea unităţii de învăţământ, ”nu deţin instrucţiuni specifice şi clare referitoare la intervenţia personalului în situaţii de criză/urgenţă şi nu oferă soluţii psiho-educaţionale pentru restabilirea situaţiei de echilibru şi stabilitate a elevilor, necesare desfăşurării activităţilor specifice procesului instructiv-educativ”.

”Doamna director a prezentat o frânghie, alcătuită din fire moi împletite, gen mohair, de culoare verde, prevăzută cu inele largi (care nu ar fi putut ţine strâns încheietura mâinii unui copil), mânere de care copiii se ţin singuri. Metoda are caracter educativ, având drept scop deplasarea copiilor în siguranţă, fără ca aceştia să părăsească grupul sau să se piardă, ţinând cont de deficienţele acestora”, se arată în comunicatul transmis de Avocatul Poporului şi în care se precizează însă că metoda de mai sus ”nu se regăseşte în nicio procedură de lucru din cadrul unităţii şcolare şi nu este avizată de conducerea şcolii”.

Avocatul Poporului: Nu există dovezi de abuz fizic sau verbal din partea profesorilor

În ceea ce priveşte acte de abuz fizic şi verbal exercitate de profesori asupra copiilor de la Şcoala Gimnazială nr. 4 din Bucureşti, Avocatul Poporului arată că este posibil să se fi exercitat, ”deşi nu există dovezi certe în acest sens”.

”Imaginile video prezentate pot fi pe de o parte imagini ale neprofesionalismului şi ale lipsei de metode şi tehnici adecvate de intervenţie în astfel de cazuri, iar pe de altă parte pot fi interpretate şi drept consecinţe şi forme de manifestare ale unor afecţiuni şi deficienţe ale copiilor, ce nu pot fi ţinute sub control”, se precizează în comunicatul citat.

Reprezentanţii Avocatului Poporului au mai constatat, totodată, că nu poate fi demonstrată afirmaţia conform căreia elevii sunt lăsaţi nesuprevegheaţi la orele de curs.

”Referitor la afirmaţia conform căreia elevilor nu li se acordă ajutor specializat (medical, psihologic), aceasta este parţial adevarată, dacă se face referire la absenţa procedurilor de lucru structurate, etapizate, clare, precise, unanim utilizate de către cadrele didactice şi aprobate de conducerea unităţii şcolare, conform prevederilor legale”, mai arată Avocatul Poporului.

În aceste condiţii, Avocatul Poporului a trimis o recomandare către conducerea Şcolii Speciale Gimnaziale nr. 4 din Bucureşti, în care solicită, între altele, investigarea temeinică a oricăror suspiciuni de abuzuri exercitate asupra copiilor în unitatea de învăţământ şi sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de acestea sau de nerespectarea procedurilor de lucru, realizarea unor modalităţi eficiente de monitorizare a activităţii instructiv-educative şi analizarea posibilităţii de montare a unor camere de supraveghere în holuri, săli de clasă, sala de mese, curtea unităţii şcolare, precum şi elaborarea procedurilor specifice activităţii desfăşurate, aprobate de conducerea şcolii, cunoscute şi asumate de către toţi cei implicaţi în activitatea unităţii de învăţământ, privind gestionarea situaţiilor de criză.

Profesorii sunt acuzaţi de rele tratamente asupra copiilor cu dizabilităţi

La sfârşitul lunii martie, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a acuzat profesorii de la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 de rele tratamente aplicate copiilor cu dizabilităţi, care ar fi daţi cu capul de pereţi, trântiţi, traşi de păr, lăsaţi nesupravegheaţi la ore sau ţinuţi dezbrăcaţi în şcoală, sesizând Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, Avocatul Poporului şi Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Drepturilor Copilului, ataşând înscrisuri, dar şi probe video în care un profesor descrie cum îi bate pe copii.

Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a deschis un dosar penal in rem pentru fapte de lovire şi alte violenţe.

Potrivit unui raport al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Sectorului 4, au existat şi acuzaţii că elevii ar fi avut acces la imagini nerecomandate minorilor.

"În mai puţin de 10 zile, angajaţii DGASPC Sector 4 au audiat peste 25 de persoane – profesori, părinţi, asistenţi personali şi personal auxiliar al şcolii, iar în urma verificărilor, au fost relevate o serie de neconcordanţe între declaraţiile celor audiaţi, în sensul că o parte dintre aceştia nu şi-au mai susţinut în scris cele formulate iniţial, dar şi cu privire la aceleaşi fapte interpretate diferit", spuneau, la jumătatea lunii aprilie, reprezentanţii DGASPC Sector 4.

Potrivit raportului, s-a constatat o relaţie tensionată între angajaţii unităţii de învăţământ, precum şi un mod deficitar de interacţiune între aceştia şi elevi, fapt pentru care DGASPC Sector 4 va monitoriza situaţia copiilor.

"În plus, din declaraţiile obţinute în urma verificărilor, au rezultat elemente cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală, drept pentru care raportul privind analiza şi verificarea acestora a fost înaintat organelor de cercetare penală", se mai arăta în raport.

Profesorul care apare în înregistrarea video a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la finalul lunii martie la Şcoala Specială nr. 4, după apariţia cazului în presă, că înregistrarea a fost realizată după ieşirea din tură şi discuta cu paznicul şcolii "ca între colegi”.

Profesorul care apare în înregistrare, realizată de un paniz al şcolii, şi-a dat demisia după ce imaginile au fost făcute publice.

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite