Viktor Orban a părăsit sala înaintea votului summitul UE privind începerea negocierilor cu Ucraina

0
Publicat:

Olaf Scholz l-a convins pe Orban să plece din sală, înaintea votului de la summitul UE privind începerea negocierilor cu Ucraina, fapt ce le-a permis celorlalți 26 de lideri europeni să ia în unanimitate decizia istorică privind începerea negocierilor de aderare la blocul comunitar cu Ucraina și Republica Moldova, scrie Euronews

Viktor Orban FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Viktor Orban FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Potrivit normelor UE, unanimitatea poate fi îndeplinită și atunci când unul din lideri este absent – ceea ce înseamnă că Orban poate totuși să afirme că nu a votat în favoarea deciziei. Mișcarea neobișnuită a dat de gândit atât la Bruxelles, cât și în afara Uniunii Europene.

Olaf Scholz susține că acest tip de acțiune nu poate deveni un obicei. „Lucrurile nu pot fi rezolvate de fiecare dată prin părăsirea sălii. Acest lucru este pentru cazuri excepționale, cum ar fi, de exemplu, decizia pe care tocmai am luat-o”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, într-o declarație acordată presei.

Liderii europeni Ursula von der Leyen (șefa Comisiei Europene) și Charles Michel (președintele Consiliului European) au declarat la rândul lor că sunt încrezători în realizarea unui consens pentru acordarea unui ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro Ucrainei, pe care Orban l-a blocat. Cu toate acestea, Charles Michel a rezumat decizia prin care s-a dat undă verde căii europene pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina ca fiind „un mesaj politic foarte puternic” și „un mesaj de speranță”.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite