Ziua şi valul de graţieri. După criminalii de război ai Blackwater, Trump îşi graţiază foştii acoliţi şi cuscrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump continuă să graţieze tot felul de personaje dubioase, FOTO Arhivă
Donald Trump continuă să graţieze tot felul de personaje dubioase, FOTO Arhivă

Preşedintele încă în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, continuă să semneze ordine de graţiere pe bandă rulantă. Printre cei care se bucură de clemenţa prezidenţială de data aceasta se numără câteva nume importante din cercul apropiaţilor lui Trump.

Hotărârile anunţate joi fac parte din al doilea val de graţieri semnate de Donald Trump în tot atâtea zile. Printre cei graţiaţi de preşedintele american se numără fostul său şef de campanie, Paul Manafort, fostul său consilier, Roger Stone, şi tatăl ginerului său, Charles Kushner.

Manafort a fost condamnat în 2018 în urma investigaţiei autorităţilor federale asupra influenţei Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. 

În cazul lui Roger Stone, condamnat pentru sperjur în faţa Congresului, Trump deja schimbase sentinţa acestuia printr-un hotărâre anterioară. De data aceasta, preşedintele american nu s-a mai oprit la jumătatea drumului şi l-a graţiat complet pe fostul său consilier.

Manafort, Stone şi Charles Kushner se numără printre cele 29 de persoane care se bucură de cel mai recent val de graţieri semnate de Trump înainte ca acesta să părăsească Biroul Oval în luna ianuarie. 26 dintre aceştia au fost graţiaţi complet, în timp ce trei au primit comutări ale pedepsei.

Este important de notat şi cine lipseşte din lista de beneficiari ai clemenţei prezidenţiale: mână dreaptă a lui Manafort, Rick Gates, precum şi fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen. Amândoi au cooperat extensiv cu procurorii, iritându-l pe Trump.

Pe cine a mai graţiat Trump 

În urmă cu o zi, Trump l-a graţiat pe  pe George Papadopoulos, un fost consilier diplomatic al său în campania prezidenţială din 2016, care a recunoscut că a minţit poliţia federală (FBI) în legătură cu contactele pe care le-a avut cu un intermediar, care i-a promis să-l pună în legătură cu oficiali ruşi. 

Un avocat olandez, Alex van der Zwaan, ginerele miliardarului rus German Khan, a fost de asemenea graţiat marţi de către Donald Trump, după ce a fost condamnat în ancheta intervenţiei Rusiei în alegerile din 2016.

Trump a graţiat şi patru foşti angajaţi ai societăţii private de securitate Blackwater - Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard -, responsabili de un masacru în Irak, săvârşit în 2007. Unul dintre aceşti mercenari, Nicholas Slatten, fusese condamant la închisoare pe viaţă.

Cei patru au fost găsiţi vinovaţi de faptul că au luat parte la un atac armat, la Bagdad, pe 16 septembrie 2007, un episod sângeros care a provocat un scandal internaţional şi care a adus la lumină faptul că armata americană foloseşte forţe militare private în războiale sale.

Anterior, în noiembrie, Trump l-a graţiat pe Michael Flynn, fostul său consilier în probleme de securitate naţională, condamnat în aceeaşi anchetă rusă după ce a pledat vinovat în 2017 de faptul că a minţit FBI-ul în cadrul anchetei.

Citeşte şi:

Trump a anunţat un val de graţieri, între care aliaţi şi agenţi ai contractorului privat Blackwater, implicaţi în uciderea unor civili în Irak

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite