Un timbru din SUA, vândut cu suma record de 2 milioane de dolari

0
Publicat:

Un timbru poștal american rar s-a vândut cu 2 milioane de dolari (1,63 milioane de lire sterline) la o licitație din New York, stabilind astfel recordul pentru cel mai scump timbru american vândut, relatează bbc.

Charles Hack a cumpărat timbrul la o licitație din New York FOTO BBC
Charles Hack a cumpărat timbrul la o licitație din New York FOTO BBC

Celebrul timbru roșu, alb și albastru numit "Inverted Jenny" datează din 1918 și a costat inițial 24 de cenți

Faima sa este legată atât de raritate - la vremea respectivă au fost tipărite doar 100 de exemplare -, cât și de faptul că avionul pe care îl înfățișează este tipărit din greșeală cu susul în jos.

Acesta a fost achiziționat de colecționarul de timbre Charles Hack.

Hack a făcut această achiziție monumentală miercuri, în cadrul unei licitații organizate de Robert A Siegel Auction Galleries, cu sediul în New York City.

Bărbatul în vârstă de 76 de ani a declarat pentru Washington Post că a pus ochii pe acest timbru râvnit încă din copilărie, numindu-l "Sfântul Graal al timbrelor".

Timbrul "Inverted Jenny" a făcut parte dintr-o colecție realizată pentru a marca începutul serviciului regulat de poștă aeriană.

Doar 100 de timbre inversate au fost vândute publicului, iar de atunci au devenit foarte râvnite de colecționarii de timbre din întreaga lume

Timbrul este atât de cunoscut încât a apărut într-un episod din 1993 al lungului serial de animație american The Simpsons.

În acest episod, Homer Simpson este văzut uitându-se la o foaie de Jennys inversate în timp ce se află la o vânzare de vechituri.

"Avionul este cu susul în jos", spune el, înainte de a arunca foaia într-un morman de alte artefacte americane neprețuite, inclusiv o copie a Declarației de Independență.

Valoarea timbrului a explodat aproape instantaneu după ce a fost tipărit inițial, datorită rarității sale, iar exemplare ale acestuia s-au vândut la mai multe licitații în ultimele decenii.

Hack însuși este proprietarul câtorva alte Jennys, a declarat el însuși pentru Washington Post. Proprietarul a cumpărat unul la începutul anilor 2000 pentru aproximativ 300.000 de dolari (244.329 de lire sterline).

În 2007, a cumpărat un alt timbru, de o calitate mai bună, pentru aproape 1 milion de dolari. A fost cel de-al 57-lea timbru tipărit din foaia originală de 100 de exemplare.

Cel mai recent vândut este numărul 49, care a scăpat mult timp pasionaților de "Inverted Jenny", deoarece nu a mai fost văzut de un secol de la achiziția sa originală din 1918.

Timbrul a fost ținut în permanență într-un seif bancar de către proprietarul său și descendenții săi, înainte de a fi vândut în 2018

Potrivit Siegel Auction Galleries, acesta este considerat "unul dintre cele mai frumoase exemple centrate" ale modelului Jenny inversat, deoarece a fost expus rareori la lumină.

"Guma este "Mint Never Hinged" și, deoarece expunerea la lumină a fost limitată, culorile timbrului sunt bogate, iar hârtia este strălucitoare", a scris Siegel Auction Galleries în descrierea timbrului.

Dl Hack a declarat pentru Washington Post că intenționează să continue tradiția de un secol de a proteja timbrul de lumină și de a-l păstra, numindu-l o bucată de "istorie americană".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite