Un elev de culoare din SUA a fost suspendat din cauza coafurii. Școala spune că nu a fost vorba de discriminare

0
Publicat:

Un elev de culoare de la un liceu din Texas a fost suspendat mai mult de două săptămâni pentru că a purtat dreaduri la școală. Acesta a fost suspendat din nou după ce s-a întors cu aceeași coafură, a declarat mama sa, potrivit YahooNews.com. 

Darryl George. FOTO: Profimedia
Darryl George. FOTO: Profimedia

Darryl George, elev în primul an la Liceul Barbers Hill din Mont Belvieu, Texas a fost suspendat inițial în aceeași săptămână în care statul său a scos în afara legii discriminarea rasială pe baza coafurii. Reprezentanții școlii au spus că dreadurile sale erau prea lungi și încălcau codul vestimentar al instituției de învățământ.

George, în vârstă de 17 ani, a fost suspendat în data de 31 august, în ciuda argumentelor familiei acestuia că părul său nu încalcă codul vestimentar, a declarat mama sa, Darresha George.

Incidentul amintește de dezbaterile privind discriminarea părului în școli și la locul de muncă și pune deja la încercare legea CROWN Act, recent promulgată de stat, care a intrat în vigoare la 1 septembrie.

Legea, un acronim pentru „Create a Respectful and Open World for Natural Hair” (Creați o lume respectuoasă și deschisă pentru părul natural), este menită să interzică discriminarea pe baza părului și interzice angajatorilor și școlilor să penalizeze persoanele din cauza texturii părului sau a coafurilor, inclusiv afro, împletituri, dreaduri sau noduri Bantu. Texas este unul dintre cele 24 de state care au adoptat o versiune a legii CROWN.

O versiune federală a Legii CROWN a fost adoptată anul trecut în Camera Reprezentanților, dar nu a avut succes în Senat.

Pentru persoanele de culoare, coafurile sunt mai mult decât o simplă declarație de modă. Părul a jucat întotdeauna un rol important în întreaga comunitate a oamenilor de culoare, a declarat Candice Matthews, ministrul național al politicii pentru New Black Panther Nation. (Grupul ei nu este afiliat cu o altă organizație New Black Panther considerată pe scară largă antisemită).

„Dreadurile sunt percepute ca o legătură cu înțelepciunea”, a spus Matthews. „Nu este o modă și nu este vorba de a atrage atenția. Părul este legătura noastră cu sufletul nostru, cu moștenirea noastră și cu Dumnezeu”.

În familia lui George, toți bărbații au dreaduri, de generații întregi. Pentru ei, coafura are o importanță culturală și religioasă, a spus mama sa.

„Părul nostru este acolo unde este puterea noastră, sunt rădăcinile noastre”, a spus Darresha George. „El îi poartă pe strămoșii lui în păr”. 

Istoricii spun că împletiturile și alte coafuri au servit ca metode de comunicare în cadrul societăților africane, inclusiv pentru a identifica afilierea tribală sau statutul de căsătorie, și ca indicii de siguranță și libertate pentru cei care au fost capturați și înrobiți.

Darresha George a declarat că fiul ei își face dreaduri de aproape 10 ani, iar familia nu a primit niciodată împotriviri sau plângeri până acum. George a spus că nu a putut înțelege cum a încălcat codul vestimentar când părul îi era legat în vârful capului.

„Am avut chiar și o discuție despre legea CROWN Act cu directorul și directorul adjunct”, a spus ea. „Ei au spus că actul nu acoperă lungimea părului său”.

În 2020, școala a a mai avut un conflict cu un alt elev de culoare din cauza codului vestimentar. Oficialii de la Barbers Hill i-au spus unui elev că trebuie să își taie dreadurile dacă vrea să participe la ceremonia de absolvire, ceea ce a atras atenția la nivel național.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite