SUA vrea să-și reducă forța de reacție rapidă a Marinei din Marea Mediterană

0
Publicat:

Se așteaptă ca o forță de reacție rapidă a Marinei să părăsească estul Mării Mediterane în următoarele săptămâni și să se întoarcă în Statele Unite, potrivit a doi oficiali din domeniul apărării, în cadrul unei reduceri semnificative a forțelor americane din regiune.

Marina SUA FOTO: Arhivă
Marina SUA FOTO: Arhivă

Grupul amfibiu de pregătire USS Bataan și cea de-a 26-a unitate expediționară a pușcașilor marini (MEU) ar trebui să înceapă să navigheze spre SUA în luna martie, a declarat un oficial, deși nu este clar un calendar exact al plecării. Pentagonul ar putea decide în continuare să mențină grupul în regiune dacă situația se deteriorează rapid, scrie edition.cnn.com.

Forța de reacție rapidă a pușcașilor marini a fost desfășurată pentru prima dată în iulie și a fost trimisă în regiune în octombrie. Anterior, aceasta fusese prelungită pentru a rămâne în estul Mării Mediterane, după cum a relatat CNN. Capabili să efectueze operațiuni amfibii și anumite operațiuni speciale, pușcașii marini sunt, de asemenea, antrenați să ajute la operațiunile de evacuare, unul dintre motivele pentru care au fost trimiși la începutul războiului din Gaza. Dar, pe măsură ce războiul se apropie de a cincea lună, nevoia de evacuare a cetățenilor americani nu s-a materializat.

Pentagonul a refuzat să comenteze

Statele Unite au menținut un portavion sau o navă de asalt amfibiu în estul Mării Mediterane de la scurt timp după atacurile din 7 octombrie din Israel. Navele de război au fost menite să descurajeze proxy-urile iraniene din regiune, cum ar fi Hezbollah din Liban, să nu escaladeze situația deja instabilă și să riște un conflict regional mai amplu.

Cel puțin deocamdată, proxies iranieni din regiune au încetat atacurile împotriva forțelor americane din Irak și Siria. După un flux constant de atacuri după începerea războiului din Gaza - forțele americane au fost atacate de cel puțin 170 de ori de la începutul războiului - nu a mai avut loc niciun atac asupra forțelor americane de mai bine de trei săptămâni. Încetarea bruscă a atacurilor vine după ce un atac cu dronă cu o singură direcție a ucis trei membri ai serviciilor americane și a rănit alți aproximativ 70 de oameni în Iordania la sfârșitul lunii ianuarie.

"Cu siguranță salutăm faptul că nu a avut loc niciun atac", a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing joi. "Cred că am trimis un mesaj foarte puternic cu loviturile noastre și vom continua să facem acest lucru dacă va fi nevoie, și o vom face la momentul și în locul pe care îl vom alege".

Întoarcerea anticipată a USS Bataan va însemna că SUA nu mai au o navă de război capabilă să opereze avioane de luptă în estul Mării Mediterane pentru prima dată din octombrie. Grupul Bataan include 4.000 de marinari și pușcași marini - dintre care aproximativ 2.000 fac parte din cea de-a 26-a MEU - și transportă peste 24 de aeronave cu aripi fixe și rotative.

SUA mai au încă un distrugător de rachete ghidate în estul Mării Mediterane și alte nave de război în apropiere, care ar putea fi trimise în regiune dacă este nevoie. Grupul de atac al portavionului USS Dwight D. Eisenhower operează în prezent în Marea Roșie. Avioanele de vânătoare F/A-18 ale marinei de pe portavion și distrugătoarele din cadrul grupului au efectuat mai multe lovituri împotriva țintelor houthi din Yemen, precum și interceptând în mod repetat lansări ale houthiștilor împotriva navelor comerciale și navale. În mai multe rânduri, SUA au distrus, de asemenea, drone maritime.

La scurt timp după 7 octombrie, secretarul apărării Lloyd Austin a ordonat ca grupul de atac al portavioanelor USS Gerald R. Ford să se deplaseze în estul Mediteranei. Câteva zile mai târziu, grupul de atac al portavioanelor USS Dwight D. Eisenhower s-a desfășurat din SUA și s-a îndreptat spre regiune. Grupul de pregătire amfibie USS Bataan, care se afla deja în Golful Oman ca parte a unui efort de descurajare a agresiunii iraniene, a fost, de asemenea, trimis în apele din apropierea Israelului.

Astfel, trei grupuri majore de nave de război, inclusiv mii de marinari și o forță de reacție pregătită a pușcașilor marini, s-au aflat în același timp în Orientul Mijlociu, o concentrare majoră a forțelor americane ca răspuns la războiul din Gaza.

Dar în ianuarie, când războiul a ajuns la trei luni și nu dădea semne de încetare a focului de durată, SUA au început să își retragă o parte din forțe din regiune. Grupul de atac al portavioanelor Ford, care fusese prelungit de mai multe ori, a părăsit estul Mării Mediterane la începutul lunii ianuarie, fiind înlocuit de grupul amfibiu de pregătire Bataan și de forța de reacție rapidă a pușcașilor marini.

De asemenea, SUA a depus eforturi active pentru a media o reducere a luptelor de-a lungul graniței libaneze dintre Israel și Hezbollah.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite