Şeful Pentagonului: „Vrem să vedem Rusia slăbită”. SUA oferă Ucrainei încă 713 de milioane de dolari în ajutor militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE

După prima vizită la Kiev de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, alături de secretarul de stat american, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat luni că SUA vor „să vadă Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut invadând Ucraina”.

„Vrem să vedem Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât să nu mai poată face genul de lucruri precum invazia Ucrainei. A pierdut deja o bună parte din capacitatea sa militară...vrem să o vedem acum lipsită de abilitatea de a reînnoi rapid acea capabilitate”, a spus secretarul american al apărării Lloyd  Austin, după ce a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 713 de milioane de dolari.

Potrivit unui oficial senior din domeniul apărării, această sumă se va împărţi astfel: 322 de milioane de dolari sunt destinate direct Ucrainei pentru a putea achiziţiona pe piaţă armamentul necesar reaprovizionării forţei sale de luptă, restul fiind împărţit între ţările membre NATO şi alte naţiuni care au oferit echipament militar Ucrainei şi trebuie să-şi refacă stocurile.

În plus, SUA urmează să vândă muniţie sovietică în valoare de 165 de milioane de dolari.

Abia săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a anunţat un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari „pentru a completa abilitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas”.

Preşedintele Biden a spus că pachetul include „artilerie grea, zeci de obuziere şi 144.000 de cartuşe”, precum şi drone tactice.

În acelaşi timp, preşedintele SUA a anunţat 500 de milioane de dolari „pentru poporul Ucrainei”. Această asistenţă economică directă acordată guvernului ucrainean ar sprijini comunităţile locale „devastate de atacul rusesc”, a spus el.

Astfel, ajutorul militar total al Statelor Unite la Kiev ajunge la 3,7 miliarde de dolari de la declanşarea invaziei ruse a fost pe 24 februarie.

Antony Blinken şi Lloyd Austin au anunţat luni că SUA îşi vor relua treptat prezenţa diplomatică în Ucraina şi că Joe Biden urmează să numească o nouă ambasadoare a SUA în Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite