Şeful Pentagonului susţine că apără insulele Senkaku în baza tratatului semnat între Japonia şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chuck Hagel FOTO Reuters
Chuck Hagel FOTO Reuters

Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a reiterat luni că protecţia militară acordată Japoniei se extinde şi asupra insulelor Senkaku/Diaoyu, subiect de dispută între Beijing şi Tokyo, informează France Presse.

„Statele Unite nu au nicio poziţie cu privire la suveranitatea finală asupra acestor insule, însă recunoaştem că sunt administrate de Japonia şi sunt acoperite de obligaţiile noastre ce decurg din tratatul de securitate”, a declarat Hagel în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său japonez, Itsunori Onodera.

În ultimele săptămâni, în apele teritoriale ale insulelor Senkaku, un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est revendicat de China sub numele de Diaoyu, au pătruns mai multe nave chineze. Pe 23 aprilie, opt nave guvernamentale au pătruns în zona disputată de cele două ţări. Premierul japonze, Shinzo Abe, a avertizat marţi că Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.

Hagel a insistat că diferendul sino-japonez trebuie rezolvat pe cale paşnică, Washingtonul opunându-se „oricărei acţiuni unilaterale sau coercitive”, a menţionat el referindu-se la recentele acţiuni ale Beijingului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite