Şeful FBI: Hackerul român Guccifer a minţit, nu avea acces la serverul privat al lui Hillary Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hackerul român Guccifer, pe numele său real Marcel Lazăr Lehel, a minţit atunci când a spus că avea acces la serverul personal al candidatei democrate la Casa Albă, Hillary Clinton, a declarat James Comey, directorul Biroului Federal pentru Investigaţii (FBI), scrie The Daily beast.

Guccifer a accesat, însă, adresa de email a confidentului lui Hillary Clinton, Sidney Blumenthal, potriivt sursei citate.

Zilele trecute, fără a menţiona direct numele lui Blumenthal, Comey a spus reporterilor că „este posibil ca actori ostili“ să fi accesat emailul lui Clinton, parţial din cauză că „au obţinut acces la conturile private comerciale de email ale oamenilor cu care Secretarul de Stat (Ministrul de Externe – n.r.) Clinton era în contact regulat de pe contul său“. Clinton şi Blumenthal discutau des despre probleme sensibile de politică externă şi securitate naţională, potrivit emailurilor făcute publice de către Guccifer.

Falsa moarte a lui Guccifer

Informaţii despre dispariţia sau moartea românului Guccifer au fost vehiculate pe parcursul ultimelor zile în SUA şi au fost puse în legătură cu o presupusă „lichidare“ a hackerului pentru a bloca o anchetă FBI în ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton.

Mai multe site-uri de ştiri obscure din Statele Unite ale Americii au vehiculat în ultimele zile informaţia potrivit căreia Marcel Lazăr Lehel, hackerul român devenit celebru în mediul online sub porecla „Guccifer“, ar fi dispărut din celula închisorii din Virginia unde ispăşeşte condamnarea dispusă de justiţia americană pentru infracţiuni informatice. 

O variaţie a ştirii a fost că Lazăr ar fi fost găsit spânzurat în celulă. Jurnaliştii de la publicaţia independentă snopes.com susţin că au verificat informaţia la Penitenciarul Virginia, iar oficialii închisorii le-au confirmat că este un zvon fals şi că deţinutul Marcel Lazăr Lehel este în viaţă.

Guccifer a fost condamnat, în 2012, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti fiind acuzat de încălcarea intimităţii virtuale ale unor nume cunoscute din România, între 2010 şi 2011.

Palmares bogat

Astfel, Guccifer a accesat ilegal conturile de Facebook şi adresele de e-mail ale unor persoane publice, printre care vedetele Pro TV Corina Caragea, Dragoş Moştenescu, Laura Cosoi. Pe lângă aceştia, hackerul a mai pătruns în intimitatea altor vedete precum: Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea sau Rona Hartner.

Printre alţii, Guccifer a mai spart conturile unor personalităţi precum comedianul Steve Martin, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, CEO companiei de asigurări americane MetLife şi John Negroponte, fostul ambasador SUA la ONU.

În august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.

Guccifer a spart conturile de e-mail de Yahoo şi Gmail ale şefului SRI, George Maior. După aceea s-a oferit să îi ofere informaţii despre George Maior omului de afaceri şi politicianului Dan Voiculescu.

Guccifer a fost arestat preventiv pe 23 ianuarie 2014.

Pe 6 iunie 2014, Guccifer a fost condamnat la şapte ani închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite