Se pregătește construirea avionului „apocaliptic”, rezistent la explozii nucleare. Nu va fi destinat oamenilor de rând

0
Publicat:

Rolls-Royce a transmis în cursul săptămânii că a obținut un contract de furnizare a tehnologiei care va asigura următoarea generație de aeronave rezistente la exploziile nucleare, relatează Express.co.uk.

Avioanele apocalipsei din SUA Boeing E-4B
Avioanele apocalipsei din SUA Boeing E-4B. Foto: Arhivă

Compania va colabora cu gigantul din domeniul apărării Sierra Nevada Corporation, care a obținut în luna aprilie un contract în valoare de 13 miliarde de dolari din partea Pentagonului pentru a dezvolta următoarea generație de aeronave. 

Aeronava va fi noua versiune a aparatului de zbor E-4B, cunoscut sub numele de „avionul apocaliptic”, grație capacității de a rezista la impulsuri electromagnetice și explozii nucleare. 

Acesta ar urma să devină parte a proiectului SAOC (Survivable Airborne Operations Centre), la care participă mai multe companii aerospațiale, în frunte cu Sierra Nevada Corporation. 

În situații de criză, aeronavele E-4B se pot dovedi extrem de valoroase, fiind concepute pentru a găzdui un centru de comandă mobil, care să preia controlul în cazul în care instalațiile de la sol sunt distruse. În mod neobișnuit, avionul are, de asemenea, capacitatea de a fi realimentat în aer. 

Aeronavele, care au o capacitate de circa 111 locuri, ar urma să fie destinate transportului unor personalități guvernamentale importante, precum președintele SUA, șefii militari și secretarul apărării. 

Centrul de comandă mobil de la bord permite aeronavei să comunice cu orice bază militară americană din întreaga lume. 

Avionul găzduiește, de asemenea, o sală de conferințe, o zonă de lucru de comandă, spațiu pentru o echipă de operațiuni, o sală de ședințe, săli de pauză și spații de comunicare. 

„Rolls-Royce se va dovedi un partener valoros”

În prezent, patru dintre aceste aeronave sunt operaționale. Având în vedere rolul lor esențial în situații de urgență, întotdeauna cel puțin unul este în așteptare la o anumită bază militară americană din întreaga lume. 

Acest proiect a fost demarat din pricina flotei învechite de avioane E-4B existente, a căror întreținere este tot mai dificilă, întrucât piesele sunt tot mai greu de procurat. 

Timp de zeci de ani, Rolls-Royce a alimentat operațiunile militare din întreaga lume cu tehnologii fiabile și de ultimă generație - transportând în siguranță membrii serviciilor în misiunile lor. 

Acum suntem mândri să asociem experiența noastră dovedită cu expertiza colectivă a SNC și a restului echipei SAOC pentru a ne asigura că liderii noștri militari au la dispoziție infrastructura necesară pentru a ne proteja securitatea națională atunci când contează cel mai mult”, a afirmat directorul executiv al Rolls Royce, Adam Riddle. 

Jon Piatt, directorul executiv al Sierra Nevada Corporation, și-a exprimat, de asemenea, entuziasmul: „SNC este foarte entuziasmată să colaboreze cu Rolls-Royce, punându-și experiența vastă la treabă pentru această misiune crucială a Forțelor Aeriene. Suntem siguri că Rolls-Royce se va dovedi un partener valoros în menținerea unui avantaj strategic pentru a proteja țara atunci când contează cel mai mult". 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite